Cvičení ,,NÁKAZA 2022“

2. 5. 2023 Autor: Tonmáš Šebesta

Ve dnech 23-26. 5. 2022 se na území vojenského Újezdu Boletice, v areálu Zemědělské správy Květušín (Jihočeský kraj) uskutečnilo cvičení Státní veterinární správy ČR, Vojenské veterinární služby AČR a Odboru bezpečnostní politiky a krizového řízení Ministerstva zemědělství, za účasti pracovníků oddělení krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Cílem cvičení bylo ověření praktických činností v místě podezření nebezpečné nákazy v primárním ohnisku nebezpečné nákazy s prověřením reálnosti zpracovaného pohotovostního plánu.

V průběhu teoretické části cvičení proběhly přednášky a vystoupení zástupců různých subjektů a institucí zabývajících se danou problematikou. Přítomní byli mimo jiné seznámeni s aktuální nákazovou situací v České republice a v Evropě, opatřeními souvisejícími s minimalizací rizik šíření nebezpečných nákaz činností vojsk, používání a využití nových druhů a typů desinfekčních prostředků v ohniscích nákaz a dalšími zajímavými poznatky a skutečnostmi.

Součástí praktické části, která proběhla v areálu Zemědělské správy v Květušíně, byly ukázky vybavení k eradikaci ohniska nebezpečné nákazy, vybavení k provádění dekontaminace zvířat při zasažení BBL, vybavení k odchytu a imobilizace zvířat, předvedení odchytového zařízení Pig Brig na divoká prasata, ukázka desinfekce stájových prostor a v neposlední řadě předvedení vybavení 31. praporu chemicko-biologické ochrany /prchbo/ AČR, k provádění očisty a desinfekce vojenské techniky. Ukázky na všech pracovištích byly doplněny velmi erudovaným výkladem odborníků a pro účastníky byly velmi zajímavé.

Cvičení svým tématickým zaměřením plně odpovídalo řešení krizové situace v dané oblasti krizového řízení a určitě přispělo k dalšímu zvýšení úrovně vědomostí a orientace pracovníků krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje z hlediska jejich přehledu při výskytu nebezpečné nákazy na území kraje.

Fotogalerie