Tiskový rada Řeckého velvyslanectví v Praze Georgie Hatziioannou navštívil Královéhradecký kraj

30. 5. 2009 Autor: Miroslav Brát

Tiskový rada řeckého velvyslanectví Georgie Hatziioannou a Kostas Tsivos z tiskového oddělení řecké ambasády navštívili 26. května Královéhradecký kraj. Jednalo se o pracovní setkání v rámci projektu Paměť Evropy, který si pod záštitou hejtmana Bc.Lubomíra France klade za cíl vybudování česko-řeckého partnerství mezi Královéhradeckým krajem a regionem v severním Řecku.

Tiskový rada Řeckého velvyslanectví v Praze Georgie Hatziioannou navštívil Královéhradecký kraj

Tiskový rada řeckého velvyslanectví Georgie Hatziioannou a Kostas Tsivos z tiskového oddělení řecké ambasády navštívili 26. května Královéhradecký kraj. Jednalo se o pracovní setkání v rámci projektu Paměť Evropy, který si pod záštitou hejtmana Bc.Lubomíra France klade za cíl vybudování česko-řeckého partnerství mezi Královéhradeckým krajem a regionem v severním Řecku. Právě odsud, z Makedonie totiž před více než 50 lety přicházela do tehdejšího Československa vlna řeckých uprchlíků, kterou vzedmuly události řecké občanské války. „Projektová fáze monitoringu řecké komunity v Královéhradeckém kraji je symbolikou, která má poukázat na historickou kontinuitu řecko-českých vztahů a vystavět partnerství vyšších samosprávných celků na konkrétních příkladech spolupráce. V historickém kontextu česko-řeckého střetávání je možno jít hodně daleko proti proudu času. Budu velmi rád, pokud projekt Paměť Evropy připomene duchovní odkaz Cyrila a Metoděje, řeckých bratří ze Soluně, kteří v roce 863 přinesli v rámci své misie na Velkou Moravu i písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk. V úctě před těmito historickými reáliemi budou další etapy projektu Paměť Evropy uváděny s podtitulem: Odkaz řeckých bratří Cyrila a Metoděje. Právě jejich příchod lze chápat jako počátek moderních kontaktů mezi teritoriem střední Evropy a územím současného Řecka“ , říká autor projektu Mirek Brát.

Pro návštěvu z řeckého velvyslanectví byl připraven program, v rámci kterého se uskutečnila prezentace rychlé lékařské pomoci, návštěva kožní kliniky FN v Hradci Králové, setkání s I. náměstkem hejtmana Ing. Josefem Táborským a vedoucí zahraničního oddělení krajského úřadu Mgr. Et Bc. Michaelou Flídrovou. Čas se našel i na rozhovor s Ing. Janou Galbičkovou – ředitelkou Krajské hospodářské komory v Hradci Králové. Poté se uskutečnila návštěva Nového Města nad Metují, kde proběhlo neformální setkání s paní Petrou Kuřátkovou, která zde zastupovala společnost Branka o.p.s. Návštěva byla ukončena pozdním obědem v restauraci Peklo u Nového Města nad Metují . Před svým odjezdem do Prahy pan rada Hatziioannou poskytl rozhovor zpravodajskému štábu TV Náchod. Program návštěvy ve své podstatě kopíroval jednotlivé části projektu Paměť Evropy. Díky iniciativě řeckého lékaře MUDr.Dimitrise Kačarase, (Dr. Kačaras je sám příslušníkem II. generace řecké komunity, která u nás vznikla v polovině minulého století) se daří jednu rovinu projektu profilovat do možné česko – řecké spolupráce například v oblasti výměny informací ze sféry zdravotnictví apod. Proto v rámci návštěvy nechyběla prezentace rychlé lékařské pomoci, jejíž královéhradecký model patří mezi nejlepší v rámci celé ČR. „Návštěva kožní kliniky chtěla poukázat, v jakých konkrétních oblastech by mohli čeští a řečtí lékaři spolupracovat. Díky turistické migraci si lidé ze svých zahraničních cest přivážejí často subtropické kožní choroby , se kterými nemají naši lékaři příliš zkušeností. Řecko patří do mediteránského subtropického prostoru a informace z tamních klinik by našim lékařům mohly značně usnadnit práci. A samozřejmě by mohlo jít o oboustranně výhodnou spolupráci. Nemusím jistě připomínat, že metropole kraje – Hradec Králové je místem, kde má lékařská věda značné odborné i univerzitní zázemí. Tato idea zaujala paní primářku MUDr. Vaicovou z kožní kliniky a díky její laskavosti se návštěva tohoto špičkového pracoviště mohla uskutečnit“, vysvětluje MUDr. Kačaras.“

Po návštěvě kožní kliniky se uskutečnilo již zmiňované setkání v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, kde I. náměstek hejtmana Ing. Josef Táborský ocenil cíle projektu Paměť Evropy a podpořil hledání konkrétních forem česko – řecké spolupráce. V konkrétní rovině se hovořilo i při setkání s Ing. Janou Galbičkovou – ředitelkou Krajské hospodářské komory v Hradci Králové. Byly konkretizovány tři regionální firmy, jejichž produkce by mohla být zajímavá pro řecký trh a navázána další spolupráce. Při setkání v Novém Městě nad Metují se zástupkyní společnosti Branka o.p.s. se rada Hatziioannou velmi zajímal o možnost nabídnout řeckým turistům navštěvujícím ČR k poznání i Královéhradecký kraj.

„Jsem rád, že se autorovi projektu Paměť Evropy Mirkovi Brátovi daří rozvíjet tuto zajímavou a komplexní vizi česko – řecké spolupráce na úrovni vyšších samosprávných celků. Stejně jako on, i já vnímám ten ohromný civilizační potenciál související s příchodem řeckých bratří Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Považuji též za šťastné, že si pan Brát klade za cíl poukázat na vznik řecké komunity v Československu v 50. letech minulého století a popsat osobní příběhy příslušníků této komunity, kteří se usadili na území Královéhradeckého kraje. To vše patří do Paměti Evropy, moderní Evropy, která si klade za cíl integraci a spolupráci. Budu velmi rád, pokud se podaří najít konkrétní formy spolupráce mezi Královéhradeckým krajem a regionem řecké Soluně, ať už v oblasti zmíněné spolupráce ve sféře zdravotnictví, tak i v hospodářské a kulturní sféře. V době českého předsednictví v Evropské unii se zájmem sleduji ,jakou tvořivou formou projekt Paměť Evropy naplňuje výrazy – Evropa, evropanství…Věřím, že na důkaz tohoto zájmu přijme velvyslanec Řecké republiky pan Konstantinos Kokosis pozvání k návštěvě Královéhradeckého kraje, abychom mohli při osobním setkání prodiskutovat všechna témata“ , řekl hejtman Bc. Lubomír Franc.

Soubory ke stažení

Fotogalerie