Paměť Evropy - RESUMÉ ZA UPLYNULÉ OBDOBÍ

3. 3. 2010 Autor: Miroslav Brát

Projekt Paměť Evropy byl v první fázi koncipován jako monitoring řecké komunity, která se v Královéhradeckém kraji utvářela po občanské válce v Řecku v závěru 40. a počátkem 50. let 20. století. S vědomím toho, že původní relativně kompaktní řecká komunita byla v Královéhradeckém kraji asimilována a poznamenána i návratem Řeků do vlasti v 80. letech 20. století, zaměřil jsem se na individuální řecké osudy první, druhé i třetí generace.

INICIACE ČESKO - ŘECKÝCH OBCHODNÍCH KONTAKTŮ

Snahou po aktuálnosti bylo doplnění projektu o možnost iniciace nových obchodních kontaktů mezi českými (Královéhradeckými firmami) a řeckou stranou. To vše ve spolupráci s krajskou hospodářskou komorou a obchodním oddělením řeckého velvyslanectví.

INICIACE ČESKO - ŘECKÉ SPOLUPRÁCE V MEDICÍNSKÉ OBLASTI

Novou ideu do projektu přinesl MUDr. Dimitris Kačaras, lékař a sám příslušník řecké komunity v Královéhradeckém kraji. Jeho myšlenkou bylo navázat spolupráci mezi lékařským pracovištěm v kraji a lékařským pracovištěm v Řecku. Mělo se jednat o spolupráci v odborné medicínské oblasti, například výměnu informací o subtropických chorobách, se kterými se čeští lékaři některých pracovišť (oční, kožní lékařství) stále častěji setkávají a s jejichž diagnostikou a terapií mají Řekové (vzhledem k jejich geografické příslušnosti k mediteránské oblasti) více zkušeností.

PAMĚŤ EVROPY

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY PROJEKTU

MONITORING ŘECKÉ KOMUNITY

Zpracovány byly individuální osudy Řeků z Hradce Králové, Náchoda, Dvora Králové n.L., Svobody nad Úpou, České Skalice a Týniště nad Orlicí. V rámci monitoringu řecké komunity byly navázány kontakty se řeckým velvyslanectví. V rámci projektu se zatím uskutečnily dvě cesty - setkání. Prvním z nich byla návštěva tiskového rady řeckého velvyslanectví pana G.Hatziionau a jeho kolegy K.Tsivose v Královéhradeckém kraji. Během návštěvy si řečtí hosté prohlédli pracoviště - dispečink RZP, kožní kliniku (za asistence tamní primářky MUDr.Vaicové), setkali se ředitelkou krajské hospodářské komory Ing. Galbičkovou, absolvovali setkání na půdě krajského úřadu - zde se jednání účastnil i I.náměstek hejtman Ing. J.Táborský - se zástupkyněmi zahraničního oddělení KU KHK - Bc.K.Kupečková, Mgr. et Bc. M.Flídrová. Setkání bylo završeno návštěvou Nového Města nad Metují a diskuzí se zástupkyní o.p.s. Branka.

Druhým setkání bylo uvítání velvyslance Řecké republiky J.E.K.Kokosise hejtmanem Lubomírem Francem na půdě Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Setkání se zúčastnilo více než 20 osob - zástupci firem, kteří chtějí navázat nové obchodní kontakty se řeckou stranou, zástupci řecké komunity, zástupci krajské hospodářské komory, zástupci krajského úřadu - PhDr.J.Nosek a další. Řecká strana na obou setkáních velmi ocenila zájem Královéhradeckého kraje o členy řecké komunity. Pozitivní byl i mediální ohlas obou návštěv.

INICIACE ČESKO - ŘECKÝCH OBCHODNÍCH KONTAKTŮ

V rámci návštěvy pana tiskového rady G.Hatziionau a následně i návštěvy pana velvyslance K.Kokosise, probíhala paralelní snaha o iniciaci nových česko - řeckých obchodních kontaktů. Při návštěvě pana velvyslance byl v řecké delegaci již přítomen i pracovník obchodního oddělení řeckého velvyslanectví P.Kirkopulos. V rámci monitoringu provedeného krajskou hospodářskou komorou byl zjištěn zájem královéhradeckých firem více spolupracovat se Řeckem.

INICIACE ČESKO - ŘECKÉ SPOLUPRÁCE V MEDICÍNSKÉ OBLASTI

MUDr. D.Kačarasovi se bohužel nepodařilo navázat kontakt s konkrétním lékařským pracovištěm v Řecku. Byl jsem jím rovněž informován, že z časových a jiných důvodů se mnou již nehodlá intenzivněji spolupracovat na projektu Paměť Evropy. Konkrétním výstupem z možné česko - řecké medicínské spolupráce je v tuto chvíli zájem Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, která zařadí tuto ideu do svých plánů zahraniční spolupráce. O tomto jsem byl informován proděkanem fakulty pro zahraniční vztahy profesorem I.Šteinerem. Fakulta má zájem rozvíjet ideu medicínské spolupráce se Řeckem v rámci projektu Paměť Evropy ve formě výměny studentů atd.. Jedná se například o projekty typu Erasmus atd.

usnesením rady královéhradeckého kraje byla schválena prolongace projektu paměť Evropy o další rok, t.j. do února 2011 TRANSFORMACE PROJEKTU PAMĚŤ EVROPY DO SFÉRY ČESKO-ŘECKÉHO PARTNERSTVÍ

Sekundárním cílem projektu Paměť Evropy je snaha o navázání partnerských vztahů Královéhradeckého kraje s vhodným regionem v oblasti města Soluň - Makedonie (Severní Řecko). Právě z této oblasti přicházeli před šedesáti lety Řekové do bývalého Československa a na území Královéhradeckého kraje. A právě z tohoto kulturního prostředí vzešla i mise bratří Cyrila a Metoděje, mise tolik významná pro náš národ. Navázání partnerských vztahů by mělo zajímavé historické souvislosti i řadu zajímavých aktuálních výhledů spolupráce: od citovaných hospodářských kontaktů a studentské výměny - až po kulturní sféru (hudební festivaly, Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec, Divadelní festival Jiráskův Hronov atd.) Iniciace partnerských kontaktů byla zahájena oslovením řeckých úřadů (Soluň) Královéhradeckým krajem. Konkrétně se jednalo o dopis adresovaný Generální sekretářce regionu Centrální Makedonie, kterou je paní Maria Lioni.

PAMĚŤ EVROPY

EVROPA PRO OBČANY

Novou etapou vizí Paměť Evropy je transformace jejich obecných cílů do podoby projektu podpořeného ze zdrojů EU v rámci komunitárního programu Evropa pro občany. Tento cíl byl schválen usnesením Zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Ve spolupráci s Centrem Evropského plánování by měly být v říjnu 2010 podniknuty všechny nezbytné formální kroky vedoucí k pozitivnímu přijetí projektu orgány EU. Záměrem tohoto dvouletého projektu je například uspořádání Evropských kulturních dnů v Náchodě kombinovaných s Mezinárodní konferencí na téma národnostní menšiny. Aktivit by se měli zúčastnit i zástupci zahraničních partnerských regionů Královéhradeckého kraje.