Priority ve zdravotnictví se nemění: rekonstrukce náchodské nemocnice a centralizace řízení nemocnic

13. 1. 2014 Autor: Petr Vinklář

Pokračování rekonstrukce náchodské nemocnice, sjednocování a centralizace řízení krajských nemocnic, výhled jejich hospodaření pro letošní rok či vedení krajského zdravotnického holdingu. To byly základní body včerejšího jednání zástupců koalice k řízení krajského zdravotnictví v roce 2014.

„V koalici panuje jednoznačná shoda nad základními prioritami v oblasti zdravotnictví. Tou je rekonstrukce nemocnice v Náchodě a chceme dále pokračovat v přípravě spojení krajských nemocnic do jednoho celku a centralizovat jejich řízení,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Vedle investice do rekonstrukce nemocnice v Náchodě, jejíž hlavní část za zhruba 800 milionů korun by se měla realizovat v letech 2015 a 2016, chce kraj letos centralizovat pracoviště sterilizace a postavit kompresorové a vakuové stanice v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou za 10 milionů korun. Rekonstrukce za dalších devět milionů korun by se v rychnovské nemocnici mělo dočkat i chirurgické a ortopedické lůžkové oddělení. Pacienti a návštěvníci nemocnice v Jičíně budou mít nově opravený vstupní objekt za šest milionů korun.

Další oblastí jednání krajské koalice byly personální záležitosti ve vedení krajských nemocnic. Řízením krajského zdravotnického holdingu je prozatímně pověřen Miroslav Vávra, ředitel Oblastní nemocnice Náchod. „V nejbližším období bude vyhlášeno výběrové řízení právě na pozici ředitele zdravotnického holdingu. Shodli jsme se na tom především z důvodu právě začínající rekonstrukce náchodské nemocnice. Chceme, aby se její ředitel mohl plně věnovat této rozsáhlé investici,“ řekla Jana Třešňáková, krajská radní zodpovědná za zdravotnictví. Do konce ledna bude známé i jméno nového ředitele trutnovské nemocnice, kterou dočasně vede Dana Kracíková, ředitelka nemocnice v Jičíně.