Královéhradecký kraj patří k nejlepší místům pro život

7. 11. 2013 Autor: Jiří Hošna

Třetím nejlepším místem pro život v zemi je Královéhradecký kraj. Vyplývá to ze srovnávacího průzkumu Místo pro život 2013, který vyhodnocuje životní podmínky v jednotlivých krajích a snaží se upozorňovat na nejlepší regiony České republiky. Loni dokonce kraj v průzkumu zvítězil, před dvěma lety byl druhý.

Příznivé hodnocení si kraj vysloužil například v oblasti volnočasových aktivit a turismu, zdravotnictví a sociální sítě. Dále byl kladně hodnocen za ekologii a životní prostředí, bezpečnost, podmínky práce, občanskou společnost a toleranci, rozvoj infrastruktury či péči o děti a vzdělávání.

„Výsledky průzkumu mě velmi těší. Srovnávací anketa se koná po tři roky a náš region se pokaždé umístil na její špici. Svědčí to o tom, že se Královéhradecký kraj zdravě rozvíjí a může svým obyvatelům nabídnout kvalitní podmínky ke spokojenému životu,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

O nejlepších místech pro život rozhodla jednak statistická data, jednak průzkum mezi 1400 respondenty a 18 osobnostmi z různých sfér veřejného života. Do osmi hodnocených oblastí je zahrnuto 54 kritérií. Objektivní statistická data k průzkumu poskytuje Český statistický úřad, Centrální registr vozidel, Český hydrometeorologický ústav, CzechInvest, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo vnitra, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Ústav pro informace a vzdělávání, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky nebo jednotliví provozovatelé MHD.

Soubory ke stažení