Kraj chce, aby investor vdechl opočenskému klášteru nový život

14. 1. 2014 Autor: Jiří Hošna

V budově bývalého kláštera v Opočně by měl vzniknout důstojný projekt, který bude respektovat prostředí historické budovy a její někdejší význam. Takový je záměr Královéhradeckého kraje, který v současné době nabídl objekt bývalého kláštera k prodeji. Bez zásadních investic bude budova bez užitku nadále chátrat.

„Kraj bývalý klášter prodává, ale není pro něj rozhodující nabídnutá cena, ale především záměr investora. V žádném případě nechceme, aby zde vzniknul supermarket, herna či něco podobného. Každé zdržení, ke kterému při prodeji dojde, je špatnou zprávou pro chátrající budovu i pro oživení areálu v centru Opočna,“ řekl Josef Dvořák, krajský radní pro oblast investic.

Budovu kláštera předvedl na kraj stát v roce 2003. Byl zde ústav sociální péče, který byl posléze přesunut do lepšího zázemí. Kraj pro nemovitost nemá využití a její udržování ho zbytečně stojí peníze, které by mohl nasměrovat jinam. Jelikož se církevní restituce bývalého kláštera netýkají, kraj ho nabídl k prodeji.

„Kraj jako dobrý hospodář nemůže svůj majetek jen tak bezplatně převádět, a to ani městu Opočno. Mohl by za to být hnán k trestní zodpovědnosti. Žaloba, kterou údajně podal bývalý majitel – řád kapucínů, v této chvíli neprospěje nikomu. Jen se tím zkomplikuje a zpomalí prodej, případné rekonstruování historické památky či další jednání o jejím osudu,“ dodal radní Dvořák.