Změna je život, říká dokument o transformaci sociálních služeb v Královéhradeckém kraji

4. 5. 2017

Slavnostní premiéru si ve středu 3. května odbyl dokumentární film Změna je život, který mapuje proces stěhování pěti lidí s postižením z ústavů do menších domácností. Premiéra filmu za účasti hejtmana Jiřího Štěpána a jeho náměstka Vladimíra Dernera se uskutečnila v sále hradeckého multikina CineStar za přítomnosti jeho samotných aktérů.

Motivací pro vznik dokumentu přitom bylo jednak přiblížit proces transformace sociálních služeb v kraji odborné veřejnosti, ale i přinést obrázek o proměně těchto služeb široké veřejnosti. „Snažíme se projekt prezentovat nejen jako proces stěhování klientů z jednoho místa na druhé, ale především jako komplexní proměnu sociální služby jako takové, včetně dopadů na její podobu a kvalitu, a zejména na život lidí, kteří podporu služby využívají,“ upozorňuje náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast sociálních služeb Vladimír Derner.

Hejtman Jiří Štěpán spatřuje přínos dokumentu v tom, že může laickému divákovi přiblížit někdy skrytý svět sociálních služeb. „Sociální služby ve své transformované podobě dokáží mnohem lépe vycházet vstříc individuálním potřebám uživatelů, kteří po přestěhování z ústavů do domácností v běžné komunitě mohou žít stejně jako jejich vrstevníci, starat se o svou domácnost, organizovat si čas dle svých potřeb a představ a realizovat svá přání, třeba mít vlastní zvíře, což v ústavu nešlo,“ vysvětluje hejtman.

Jak se daří záměr naplňovat a co představitelům dokumentu přineslo stěhování do nových domovů, mapuje právě film Změna je život. Líčí tak například osud Jardy, který zase začal pracovat a v práci je konečně úspěšný a hlavně mohl začít bydlet se svou přítelkyní Kamilou. Nebo příběh kamarádek Dany a Milušky, kterým teprve nové bydlení dalo pocit, že jsou po letech znovu doma.

Královéhradecký kraj se proměnou sociálních služeb zabývá intenzivně již od roku 2011 a od počátku se mu k tomuto účelu daří pravidelně získávat finanční podporu evropských strukturálních fondů. „Postupně se snažíme rozšiřovat kapacity terénních a ambulantních služeb, které umožňují žít nejen lidem s postižením ve vlastní domácnosti. Současně se snažíme i nadále podporovat vytváření zázemí pro pobytové sociální služby s malou kapacitou, tedy v rodinných nebo bytových domech,“ popisuje Vladimír Derner a připomíná, že jedním z hlavních motivů proměny sociálních služeb pro osoby s postižením je podporovat větší samostatnost uživatelů a umožnit jim život v běžném prostředí.

Film je ke zhlédnutí zde:

Text: Jana Fiedlerová, Dan Lechmann

Fotogalerie