Zlatý erb má vítěze letošního ročníku

29. 6. 2021

Krajské kolo soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky měst a obcí a jejich elektronické služby má své vítěze.

Ceny vítězům 23. ročníku soutěže předal v sídle krajského úřadu hejtman Martin Červíček. V Královéhradeckém kraji se do soutěže zapojilo 33 webových stránek či elektronických služeb, nejvíce z nich v kategorii obce.

„Snadný přístup k včasným, srozumitelným, přehledným, a především pravdivým informacím je v dnešní době důležitější než kdy dřív. Ukázalo se to i během současné pandemie nebo nyní při živelných pohromách. Život občanům usnadňují také nejrůznější elektronické služby. V jejich zavádění jsou naše města a obce velice kreativní, proto je dobré na příklady dobré praxe upozornit,“ říká hejtman Martin Červíček.

Městům kraluje Nové Město nad Metují se svým přehledným a funkčním webem, jehož dlaždicová struktura je pro městský web ideální. Čistý a přehledný web má také Dobruška, která obsadila druhé místo. Velké množství prostoru tu věnují aktualitám a plánovaným akcím. V trojici oceněných měst je i Nový Bydžov. Porotci ocenili především rozcestník na městské instituce.

V kategorii obcí letos zvítězil Vlkov. Jeho web je efektivní a graficky skvěle zpracovaný. Na druhém místě skončily Lovčice, které již v krajském kole zvítězily devětkrát a na prvních příčkách se umístily již po třinácté. V roce 2019 získaly první místo v celostátním kole. Praktické a efektivně členěné jsou webové stránky obce Mokré, která získala pomyslný bronz.

Velmi kreativní jsou města i některé obce v zavádění nejrůznějších elektronických služeb. I ty porotci hodnotili. Nejvíce je zaujal královéhradecký elektronický asistent Chatbot. Je to chatovací robot, který uživateli poradí a navede ho tam, kam potřebuje. Za ním se umístila Mapa strategických projektů Mapového portálu GIS Dvora Králové, kde se občan či návštěvník dozví informace o připravovaných, probíhajících i již zrealizovaných projektech, například o rekonstrukcích sportovišť, bytových domů nebo škol. Zaujalo také Hlášení závad na portálu České Skalice. Prostřednictvím této služby občané oznamují především rozbité chodníky.

Vítězové jednotlivých kategorií budou Královéhradecký kraj reprezentovat v celostátním finále, jehož vítěze vyhlásí 19. 10. předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil.

 

Pořadí soutěžících:

Města:

1. https://www.novemestonm.cz Nové Město Nad Metují

2. http://www.mestodobruska.cz Dobruška

3. https://www.novybydzov.cz Nový Bydžov

Obce:

1. https://obecvlkov.cz Vlkov

2. https://www.lovcice.eu Lovčice

3. https://www.obecmokre.cz Mokré

Elektronické služby:

1. https://portal.mmhk.cz Chatbot – elektronický asistent Hradec Králové

2. http://www.mudk.cz/strategickeprojekty Mapa strategických projektů v rámci Mapového portálu GIS Dvůr Králové nad Labem

3. http://ceskaskalice.cz/hlasenizavad Česká skalice - hlášení závad

 

Fotogalerie