Zateplení budovy hradecké školní jídelny přinese úspory

20. 5. 2021

Královéhradecký kraj ukončil stavební práce na zateplení budovy školní jídelny v Hradci Králové. Investice za necelých 26 milionů korun do budovy v majetku kraje zajistí podstatnou úsporu nákladů na její provoz. Na financování projektu získal kraj dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 7,7 milionu korun.

„V rámci projektu jsme zateplili celou budovu, vyměnili okna i dveře a nainstalovali rekuperační jednotky. Výběr barevných obkladů i dalších venkovních prvků jsme volili tak, aby celkový dojem ladil se zástavbou v okolí. Původní plastiku, která zdobila tři strany budovy, jsme zakryli izolačními deskami a na novou fasádu jsme umístili její betonovou repliku. Nová fasáda také překryla graffiti u vchodu a na boční straně budovy,“ sdělil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a infomačních technologií.

Stavební práce na zateplení budovy školní jídelny, která se nachází v Hradecké ulici, začaly v květnu loňského roku a kraj dokončenou stavbu převzal na konci března. Celkové náklady na realizaci projektu včetně technického dozoru a projektové dokumentace vyšly na 25,5 milionu korun. Část jich pokryla dotace ve výši 7,7 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí 2014 až 2020, zbytek zafinancoval kraj ze svého rozpočtu. Celý projekt administrovalo krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

Školní jídelna Hradec Králové je jedinou samostatnou školní jídelnou, kterou zřizuje Královéhradecký kraj a budova školní jídelny patří do majetku kraje. Ostatní jídelny v regionu jsou součástí škol nebo školských zařízení.

„Naše školní jídelna má kapacitu až 2 800 uvařených jídel za jednu směnu a zajišťuje nejen přípravu obědů, ale také celodenní stravování pro středoškoláky, kteří jsou ubytovaní v domově mládeže. Na obědy dochází přes dva tisíce žáků a studentů ze sedmi krajských škol, ale také zaměstnanci z hradecké univerzity a veřejnost,“ doplnil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek, který má ve své gesci krajské školství.

Během stavby s výjimkou začátku června a prázdninových měsíců byla školní jídelna v provozu. Obědy v hradecké školní jídelně lze vybírat z nabídky čtyř jídel, z toho jedno je vždy bezmasé. Také zde připravují i bezlepkovou stravu.

 

Fotogalerie