Vojenská historie Královéhradeckého kraje uchvátila mezinárodní novináře

24. 10. 2022

Do Královéhradeckého kraje zavítala na pozvání Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu mezinárodní skupinka deseti novinářů. Tématem třídenního press tripu, který byl financován z Ministerstva pro místní rozvoj, byla bohatá vojenská historie našeho kraje.

Press trip byl tematicky rozdělený do tří dnů: od období barokních pevností Hradce Králové a Josefova k prusko-rakouské válce roku 1866 až k prvorepublikovým opevněním. Odborného výkladu se ujal vedoucí oddělení Muzeum války 1866 při Muzeu východních Čech v Hradci Králové Jan Hrubecký.

Mezi účastníky byli kromě redaktora z české History revue také dva novináři ze Slovenska, pět účastníků z polských médií a po jednom litevském a lotyšském žurnalistovi. Překladatelka Natálie Raclavská zajišťovala tlumočení pro většinu účastníků z Polska, respektive z Litvy, pan Hrubecký individuálně překládal do angličtiny novináři z Lotyšska.

Program začal v Hradci Králové, který byl představený coby pevnostní město. Další zastávkou byl hrob vůbec prvního československého legionáře na Pouchově a nakonec barokní podzemí Josefov. Druhý den se točil kolem fenoménu roku 1938, začátku 2. světové války z pohledu československého mezinárodního práva. Proběhla exkurze tvrzí Hanička a Dobrošov, kde se velkým diváckým úspěchem stal dokument natočený pro potřeby expozice tvrze, a pěchotního srubu Březinka. Třetí den byl věnován prusko-rakouské válce, návštěvě expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici a bojišti největší polní bitvy v českých zemích, bitvy u Hradce Králové.

Jan Hrubecký průběh hodnotil kladně a byl vděčný, že se mohl novinářské cesty jako průvodce účastnit. ,,Hlavním poselstvím bylo vylíčit region východních Čech coby oblast, jejímž společným jmenovatelem v oblasti regionálních dějin je vojenství a poukázat na jistá prvenství či unikáty, které zde můžeme nalézt,“ řekl a dodal: ,,Těším se na další spolupráci, jelikož jak účastníci, tak realizační tým projevují velkou radost a spokojenost z vydařeného počinu.“

,,Z mého pohledu byl tento vojenský press trip velice vydařený a potvrdili nám to i samotní účastníci. Velmi se o to zasloužil pan ředitel Hrubecký díky svému poutavému výkladu a nadšení pro vojenskou historii,“ zhodnotil třídenní novinářskou cestu Jan Špelda z Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu.

Podle Jaroslava Valenty, šéfredaktora Historické revue vydavatelství SME, se jednalo o nejzdařilejší press trip, kterého se účastnil. ,,V Čechách i na Moravě jsem absolvoval několik press tripů, ale tenhle byl nejlepší – ať už zvolenou tematikou, ale především programem a odborným výkladem. Byl to zážitek!“ uvedl.

Redaktor History revue Filip Krumphanzl také neměl k akci žádné výtky ,,Press trip byl opravdu dobře zorganizovaný a nabitý cennými zážitky a informacemi. Zejména pan Hrubecký hovořil velmi poutavě a i ostatní členové organizačního týmu byli velmi milí a nápomocní. Oceňuji i výběr hotelů a restaurací, jimž rovněž nebylo co vytknout,“ řekl.

Press trip pro novináře – vojenská historie, který se konal od 17. do 19. října 2022, byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Vojenská historie Královéhradeckého kraje uchvátila mezinárodní novináře

Fotogalerie