Vlčích útoků přibývá. Odborná komise řeší pomoc chovatelům

17. 5. 2021

Od roku 2016 kraj vyplácí chovatelům náhrady škody způsobené vlky na hospodářských zvířatech. Zejména chovatelé na Broumovsku a Trutnovsku v posledních letech hlásí nárůst škod. Jen za letošek dosáhly škody více jak 767 tisíc korun, loni kraj chovatelům vyplatil 1,6 milionu korun.

Kraj letos vyplatil už 1,8 milionu korun za škody způsobené vlky

Vzniká tak napětí mezi zájmy ochrany přírody a hospodaření v krajině. Proto Rada Královéhradeckého kraje zřídila odbornou komisi, která má hledat kompromis mezi zájmy chovatelů skotu, koní, ovcí a koz, ale také ochranou zvláště chráněných živočichů, mezi které vlk patří.

„Naším cílem je hledat systémová řešení, jak zabránit škodám a utrpení hospodářských zvířat v souladu s ochranou, již vlci jako zvláště chránění živočichové mají. Každý nový útok spory vyostřuje a přibývá hlasů, které volají po úplné likvidaci vlků. To je extrémní řešení stejně jako vše hodit na hospodáře a nechat je v tom samotné. Je třeba myslet na chovatele a finanční i citové ztráty, které jim útoky vlků způsobují, nehledě na rostoucí strach obyvatel,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Bělobrádek.

Odborná komise zřízená radou kraje nyní řeší metodickou i finanční pomoc hospodařícím subjektům při zabezpečení stád bez ohledu na počet chovaných zvířat, systém úhrad za vlčí útoky nebo program péče o vlka obecného v České republice tak, aby byly realistické a komfortní pro hospodaření i ochranu přírody a krajiny. Shoda panuje také například nad zjednodušením administrativní náročnosti při uplatnění škod.

Podle komise bude také zapotřebí sjednotit data o škodách, kterými disponuje Agentura na ochranu přírody a krajiny a Královéhradecký kraje.