Vlaky v Královéhradeckém kraji 13. 12. vyjedou podle nového jízdního řádu

7. 12. 2020

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový jízdní řád pro rok 2021. V Královéhradeckém kraji bude rozsah regionální dopravy oproti změně v prosinci 2019 mírně vyšší (o 0,9 %). K nejvýznamnějším úpravám bude patřit doplnění spěšných vlaků Hradec Králové – Letohrad o jeden pár, změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní a také posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky.

„Dopravce nám vyšel změnami vstříc. Například pro cestující z Náchodska do Hradce Králové bude příjemné zkrácení jízdní doby spěšného vlaku Dobrošov v obou směrech. Ranní vlak dorazí do Hradce dříve a odpoledne bude odjíždět později. Jízdní doba klesne pod 50 minut,“ řekl hejtman Martin Červíček.

V průběhu jízdního řádu 2021 plánuje Správa železnic několik významných výluk, které ovlivní provoz vlaků ČD, a to zejména v úsecích Stéblová – Pardubice na trati 031 Hradec Králové – Pardubice, která potrvá od konce května do poloviny listopadu, a také mezi Trutnovem a Starou Pakou, která je naplánována od začátku července do poloviny srpna.

Ve spolupráci se Správou železnic budeme kooperovat na co nejhladším průběhu plánovaných výluk a připravíme také náhradní dopravu tak, aby stavební práce na železnici co nejméně omezily cestující,“ informoval radní pro dopravu Václav Řehoř.

Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021. Regionální vlaky objednané Královéhradeckým krajem ujedou v období roku 2021 celkem 5,85 milionu vlakokilometrů. Denně vlaky ujedou 16 tisíc kilometrů. Celkem ČD v novém období zavedou 698 tras regionálních vlaků. V pracovní den se vypraví 624 vlaků, v sobotu 487 a v neděli 491. Dále na území kraje denně pojede 32 dálkových vlaků na lince R 10 Praha – Hradec Králové – Trutnov.

Všechny dálkové i regionální vlaky ČD můžou používat také zákazníci integrovaných dopravních systémů VYDIS a IREDO.

Hlavní změny v regionální dopravě Českých drah v Královéhradeckém kraji

  • doplnění spěšných vlaků Hradec Králové – Letohrad o jeden pár
  • změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní
  • posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky

 

Přehled změn v regionální dopravě Českých drah v Královéhradeckém kraji

Tratě 020, 021, 023, 026 a 027 (Hradec Králové, Týniště nad Orlicí, Náchod, Broumov)

  • Traťové tabulky budou upravené podle požadavku objednatele s přihlédnutím k převažujícím přepravním proudům:
  • 020 (Praha –) Velký Osek – Hradec Králové,
  • 021 Hradec Králové – Letohrad, Častolovice – Solnice,
  • 023 zůstává Doudleby O. – Rokytnice v Orl. h.,
  • 026 Náchod – Choceň, Dobruška – Opočno pod Orlickými horami,
  • 027 Starkoč – Broumov.
  • Spěšný vlak s odjezdem z Hradce Králové v 7:05 pojede denně až do Letohradu, opačně bude zaveden spoj v 7:33 a doplní tak spojení na celodenní dvouhodinový interval.
  • Víkendová doprava z Hradce Králové do Chocně bude kompletně změněna. Osobní vlaky z Hradce Králové s odjezdy v sudou hodinu (6:03, 8:03 atd.) pojedou pouze do Týniště n. O. a bude na ně nasazena moderní elektrická jednotka řady 440 „Regiopanter“, opačně odjezdy z Týniště n. O. do Hradce Králové budou v lichou hodinu (5:33, 7:33 atd.). Osobní vlaky mezi Týništěm a Chocní pojedou v jiných časech, bude mírně navýšena četnost na dvouhodinový interval a nasazena nízkopodlažní jednotka Regionova. V Týništi n. O. bude vždy návaznost na spěšné vlaky Hradec Králové – Letohrad.
  • Mezi Náchodem a Chocní pojede v pracovní dny pět párů spěšných vlaků jako dosud, o víkendech bude jejich počet mírně navýšen na 6,5 páru (+ 1,5 páru).V Chocni budou přípoje na linky R 19 do / z Brna a R 18 do / z Prahy. Vybrané vlaky budou pokračovat v sezóně až do Teplic n. Met. s návazností do Adršpachu.
  • Spěšný vlak Dobrošov pojede rychleji, dokončení rekonstrukce stanice Jaroměř umožní svižnější jízdu vlaku. Ráno přijede do Hradce Králové o 9 minut dříve v 7:27 a odpoledne odjede o 8 minut později v 14:32, jízdní doba mezi Náchodem a Hradcem Králové klesne pod 50 minut.
  • Na trati 023 pojede první vlak směrem do Rokytnice n. O. o 25 minut později, a to přímo z Týniště n. O. (odj. v 5:56). Opačně bude posunut odjezd „školního“ vlaku z Rokytnice n. O. z 6:31 na 6:56 a pojede přímo do Týniště n. O, což umožní lepší dojíždění do škol v Kostelci nad Orlicí, kde bude v 7:36.

Tratě 030, 031 a 032 (Jaroměř – Pardubice, Hradec Králové – Trutnov, Jaroměř – Stará Paka)

  • Páteční odpolední posilový spoj z Hradce Králové do Pardubic pojede místo 14:25 až v 14:59 jako prodloužení spěšného vlaku z Trutnova, v Pardubicích bude návaznost na linku Ex 1 do Ostravy. V opačném směru pojede místo ve 14:59 pojede až v 15:47.
  • Víkendové osobní vlaky Pardubice – Hradec Králové pojedou každé 2 hodiny přímo až do Týniště n. O.
  • V neděli ráno pojede spěšný vlak 1885 s příjezdem do Hradce Králové v 5:55 z Trutnova místo z Náchoda. Z Náchoda bude k tomuto vlaku zajištěn přípoj s přestupem ve Starkoči. Spěšný vlak z Hradce Králové v 7:03 pojede o víkendech celoročně včetně návaznosti směrem do Náchod a Broumova ve Starkoči.

Tratě 040, 041, 044 a 047 (Ostroměř, Stará Paka, Hostinné, Vrchlabí, Teplice n. M.)

  • Na trati 040 pojede vlak v 10:28 ze Staré Paky do Chlumce n. C. pouze o víkendech, v pracovní dny pojede o 2 hodiny dříve (odj. ze Staré Paky v 8:28), v Chlumci n. C. bude přípoj na rychlíky do Prahy a Hradce Králové.
  • Na trati 047 Trutnov – Teplice nad Metují bude v sezóně od 24. dubna do 28. září v úseku Adršpach – Teplice n. Met. opět posílen provoz až na půlhodinový interval. Posilové vlaky pojedou mezi 9. a 17. hodinou v sobotu a neděli, v červenci a srpnu denně. Posilové spoje ulehčují přepravě v oblasti Adršpašsko-teplických skal, kde silniční doprava opakovaně každoročně v některých dnech kolabuje.
  • Na ostatních tratích (041, 044) zůstává doprava beze změn.

Tratě 061, 062, 064 (Jičín – Kopidlno – Nymburk, Chlumec n. Cidl. – Křinec, Libuň – Sobotka)

  • Na tratích 061 Nymburk – Jičín, 062 Chlumec nad Cidlinou – Křinec a 064 Mladá Boleslav – Dolní Bousov – Lomnice n. P. nedochází k žádným úpravám.