Vlaky a autobusy pojedou od neděle podle nových jízdních řádů

9. 12. 2022

V neděli 11. prosince 2022 v ČR začnou platit nové jízdní řády pro železniční a autobusovou dopravu. V Královéhradeckém kraji dojde zejména k drobným úpravám v časech odjezdů vlakových souprav na některých linkách. V autobusové dopravě se například prodlouží spojení ze Dvora Králové nad Labem přes Českou Skalici až do Náchoda.

„Těší mě, že i přes ohromný nárůst nákladů na provoz veřejné dopravy jsme v Královéhradeckém kraji dokázali udržet stejný objem vlakových a autobusových spojů i pro následující rok, a i to bez toho, že bychom museli zdražovat jízdné. Rostoucí počet cestujících ve veřejné dopravě je důležitým faktorem pro její udržitelnost a pro nás je zároveň i motivací pro další zefektivňování jednotlivých spojů především na základě odezvy veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Jednotlivé změny v nových jízdních řádech reflektují požadavky cestujících, zástupců obcí, škol či zaměstnavatelů.

„V železniční dopravě se například drobně mění odjezdy vlakových souprav na trase Kolín – Trutnov, přičemž všechny vlaky budou nově projíždět Choťovicemi. U autobusové dopravy například ve spolupráci s Libereckým krajem zavádíme nový koncept dopravy na trase Špindlerův Mlýn – Vrchlabí – Jičín – Praha. Další novinkou je prodloužení trasy u spojení ze Dvora Králové nad Labem do České Skalice, kdy cestující mohou nově pokračovat do Náchoda. Zároveň i pro letošní zimní sezónu jsme připravili posílení autobusového spojení z centra Deštného v Orlických horách na Šerlich,“ shrnul radní pro oblast dopravy a majetku Václav Řehoř.

Pro zvýšení přehlednosti systému veřejné dopravy a zjednodušení informování cestujících kraj zavedl změny v označení jednotlivých vlakových linek. Každá linka se nově označuje kombinací písmene a čísla. Podobné systémy jsou běžné ve většině ostatních krajů ČR.

Další informace a podrobnosti o aktuálních jízdních řádech najdou cestující na portálu veřejné dopravy na www.dopravakhk.cz.

Změny jízdních řádů v Královéhradeckém kraji

Železniční doprava

Označení vlakových linek

Každá vlaková linka bude nově označena kombinací písmene a čísla.

označení  trasa linky
V10 Os Chlumec nad Cidlinou – Hradec Králové
V2 Sp Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Letohrad
V20 Sp/Os Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň
V21 Os Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Solnice
V22 Os Choceň – Týniště nad Orlicí – Častolovice – Rychnov nad Kněžnou – Solnice
V23 Os Týniště nad Orlicí – Doudleby nad Orlicí – Rokytnice v Orlických horách
V24 Sp Hronov – Náchod – Týniště nad Orlicí – Choceň
V25 Os Hronov – Náchod – Týniště nad Orlicí – Choceň; Opočno – Dobruška
V3 Sp Pardubice – Hradec Králové – Náchod – Broumov
V30 Sp Starkoč – Náchod – Broumov
V31 Os Starkoč – Václavice
V32 Os Meziměstí – Náchod
V33 Os Adršpach – Teplice nad Metují (sezónní vlaky)
V34 Os Trutnov – Teplice nad Metují
V4 Sp Pardubice – Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou
V40 Os Trutnov – Svoboda nad Úpou
V41 Sp Trutnov – Kolín
V42 Os Trutnov – Vrchlabí
V43 Os Kunčice nad Labem – Vrchlabí
V44 Os Trutnov – Libeč
V5 Sp Hradec Králové – Jičín – Turnov
V50 Os Hradec Králové – Jičín – Turnov
V51 Os Městec Králové – Chlumec nad Cidlinou – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou
V6 Sp/Os Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř
L5 Os Stará Paka – Lomnice nad Popelkou
L9 Os Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou

Trať 020 (Praha –) Velký Osek – Hradec Králové
Spěšné vlaky linky V41 Trutnov – Kolín budou nově z Kolína odjíždět až v 48. minutu po celé hodině (dosud odjížděly v 42. minutu). Všechny vlaky budou nově projíždět stanici Choťovice, přeprava výpravčích do služby a zpět bude zajištěna formou služebního zastavení vlaků.

Trať 021 Hradec Králové – Letohrad, Častolovice – Solnice
Vybrané spěšné vlaky linky V2 Hradec Králové – Letohrad, které dosud jezdily pouze v trase Týniště nad Orlicí – Letohrad a zpět, budou nově vedeny přímo z/do Hradce Králové. Jedná se o tyto vlaky:
•    Sp 1823 Hradec Králové hl.n. (6:03) – Letohrad (7:27),
•    Sp 1837 Hradec Králové hl.n. (16:03) – Letohrad (17:26),
•    Sp 1822 Letohrad (4:23) – Hradec Králové hl.n. (5:57),
•    Sp 1836 Letohrad (14:35) – Hrade Králové hl.n. (15:57).
Osobní vlak, který v pracovní dny odjížděl z Týniště nad Orlicí v 16:36 do Rychnova nad Kněžnou, bude začínat jízdu až v Častolovicích. Spěšný vlak 1837 proto navíc zastaví v Lípě nad Orlicí a Česticích.

Trať 023 Doudleby nad Orlicí – Rokytnice v Orlických horách
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 026 Choceň – Náchod, Opočno pod Orlickými horami – Dobruška
Spěšné vlaky linky V24 Náchod – Choceň budou mít upravené časové polohy z důvodu dalšího postupu prací na koridorovém úseku Choceň – Ústí nad Orlicí. Aby byly zachovány přípoje v Chocni ve směru z Náchoda do Brna a opačně, dojde k následujícím úpravám:
•    z Náchoda budou odjíždět vždy v 21. minutu po celé hodině,
•    z Chocně budou odjíždět zpravidla v 51. minutu po celé hodině (s výjimkou spoje v 18:50).
Po ukončení koridorové výluky dojde od 1. 7. 2023 k návratu časových poloh do původního stavu.

Trať 027 Starkoč – Broumov
Na této trati dochází pouze k dílčím změnám v zastavování vlaků. Téměř všechny vlaky budou nově zastavovat na zastávce Náchod-Běloves, naopak bude zrušeno zastavování v zastávce Bohdašín z důvodu nulového využití.

Trať 028 Chlumec nad Cidlinou – Městec Králové
Pro trať z Chlumce nad Cidlinou do Městce Králové, která dříve nesla označení 062, je nově určeno číslo 028. Správa železnic tuto změnu realizovala z důvodu potřeby uvolnění čísla 062 pro jinou trať.
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 030 Jaroměř – Stará Paka – Liberec
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 031 Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 032 Hradec Králové – Jaroměř – Trutnov – Svoboda nad Úpou
Na této trati dochází pouze k dílčím změnám v zastavování vlaků na zastávce Suchovršice, kde nově nebudou zastavovat vybrané vlaky, a to z technologických důvodů na straně konstrukce jízdního řádu.

Trať 040 Chlumec nad Cidlinou – Trutnov
Na této trati dochází ke zpravidelnění taktového jízdního řádu spěšných vlaků linky V41 Trutnov – Kolín.

Vlak Os 5732 Trutnov (5:50) – Kunčice nad Labem (6:27) linky V42 bude nově veden až do Vrchlabí.

Poslední vlak linky V51 z Chlumce nad Cidlinou do Staré Paky nově pojede až o hodinu později, z Chlumce nad Cidlinou bude odjíždět v 21:30 a do Staré Paky přijede v 22:28. Tento spoj bude mít zajištěné přípoje v Chlumci nad Cidlinou (z Prahy a Hradce Králové), Ostroměři (z Hradce Králové a do Jičína) a ve Staré Pace (do Liberce).

Osobní vlaky linky V42 Trutnov – Vrchlabí a V43 Kunčice nad Labem – Vrchlabí budou nově zajišťovány motorovými jednotkami RegioNova.

Trať 041 Hradec Králové – Jičín – Turnov
Na trati 041 dochází k úpravě provozního konceptu sezónních vlaků, jejichž křižování bude přesunuto ze stanice Rovensko pod Troskami do stanice Libuň. Důvodem je stabilizace jízdního řádu, neboť předchozí provozní koncept způsoboval nezanedbatelná zpoždění vlaků, která se vlivem jednokolejných tratí přenášela na další vlaky.

Všechny vlaky budou nově zajišťovány třídílnými jednotkami RegioNova namísto dvoudílných. Dojde tak ke zvýšení kapacity souprav.

Trať 043 Trutnov – Královec – Sędzisław
Na základě požadavku města Trutnova dochází k zavedení městské vlakové linky V44 Trutnov – Libeč, která propojí trutnovské hlavní nádraží, stanici Trutnov střed a zastávku Libeč. Tato linka nabídne celkem 8 párů spojů, které budou v provozu každý pracovní den od 1. 3. 2023.

Provoz linky V44 je financován městem Trutnov a jejím cílem je nabídnout alternativní možnost spojení v době, kdy budou probíhat rozsáhlé opravné práce na silniční síti, v jejichž důsledku bude město trpět sníženou průjezdností a kongescemi.

Trať 044 Kunčice nad Labem – Vrchlabí
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 046 Lomnice nad Popelkou – Stará Paka
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 047 Trutnov – Teplice nad Metují
Provoz přeshraniční linky D28 Wrocław – Adršpach bude v příští sezóně mírně omezen z důvodu výluky v polském úseku Wałbrzych – Mieroszów. Vlaky proto poprvé vyjedou až 8. června, poslední vlak této linky pak pojede 3. září 2023.

Trať 061 Nymburk – Jičín
Na této trati nedochází k významnějším změnám.

Trať 064 Mladá Boleslav – Libuň – Lomnice nad Popelkou
Na této trati nedochází k významnějším změnám.


Autobusová doprava

Královéhradecko a Novobydžovsko

Na lince 101 je z důvodu minimálního využití zrušen dopolední spoj v trase Nový Bydžov – Prasek – Zdechovice – Nový Bydžov.

Na lince 102 pojede v pracovní dny nový spoj ve 12:15 z Nového Bydžova přes Měník, Boharyni, Libčany do Hradce Králové. Tím dojde ke zkrácení intervalu mezi spoji, dosud odjížděly spoje na lince 102 z Nového Bydžova do Hradce Králové v 10:15 a ve 13:15.
Na lince 105 dojde ke sloučení odpoledních spojů z Nového Bydžova do Hradce Králové, které nyní jezdí v krátkém časovém odstupu a jsou nedostatečně využívány. Místo spojů ve 13:10 a 13:25 tak pojede pouze jeden spoj ve 13:20 z Nového Bydžova přes Skřivany, Petrovice, Nechanice do Hradce Králové. Spojení do obce Králíky bude zajištěno spojem, který pojede ve 13:30 z Nového Bydžova pouze do Králík a Řehot.

Dopolední spoj linky 154 z Nového Bydžova do Kopidlna a zpět pojede nově každý pracovní den (dosud jezdil pouze v pondělí, středu a pátek).

Královédvorsko

K výraznějším změnám dochází na lince 411. Většina spojů této linky bude nově vedena ze Dvora Králové přes Českou Skalici až do Náchoda. V současné době končí zhruba polovina spojů v České Skalici. V souvislosti s tím dochází na této lince také ke komplexní úpravě časových poloh u velké části spojů.

Na lince 522 Dvůr Králové nad Labem – Miletín – Hořice bude zaveden nový pár dopoledních spojů. Časové polohy stávajících spojů v dopoledních hodinách budou upraveny. Nově tak pojedou spoje ze Dvora Králové nad Labem do Hořic v 8:10 a 10:10, v opačném směru z Hořic do Dvora Králové pojedou spoje v 9:08 a 11:08. Oba páry dopoledních spojů mají v Hořicích zajištěnou návaznost na linku 370 do/z Jičína i do/z Hradce Králové.

Jičínsko

Dálková linka Jičín – Nová Paka – Vrchlabí – Špindlerův Mlýn bude nově provozována pod číselným označením 540 a bude zapojena do přípojové skupiny v Jičíně ve 30. minutu. Díky tomu budou zajištěny přestupní vazby z většiny linek v okolí Jičína do Prahy, případně Vrchlabí. Nově budou spoje této linky zastavovat také v obci Budčeves. V souvislosti s tím dojde k omezení na lince 516 v úseku Kopidlno – Budčeves.

Na lince 406 bude zrušen spoj v 18:32 z Jičína do Nové Paky. Spoj v 18:10 z Trutnova do Jičína bude ukončen v Nové Pace. V úseku Nová Paka – Jičín je v těchto časech možné využít spojů linky 540 Praha – Jičín – Nová Paka – Vrchlabí – Špindlerův Mlýn. 

Na lince 503 dochází k úpravě odpoledních spojů mezi Libání a Jičínem. Místo spoje ve 14:13 pojedou da spoje: první ve 13:45 (kromě prázdnin) a druhý ve 14:35 (každý pracovní den). Dále na této trase dojde ke zlepšení v době školních prázdnin, spoj v 7:45 z Libáně do Jičína nově pojede i o prázdninách.

Na lince 504 bude z kapacitních důvodů zaveden nový pár spojů ve 13:05 z Jičína do Hradce Králové a 14:25 z Hradce Králové do Jičína. Tyto spoje pojedou v pátek kromě prázdnin.

Ke změnám dojde také na lince 508. Trasa většiny spojů bude sjednocena a dojde také úpravám časových poloh vybraných spojů zejména v odpoledních hodinách. Díky tomu budou zlepšeny přípojové vazby ve Vysokém Veselí na linku 155 ve směru do/z Nového Bydžova a do/z Hořic. Celkově bude na lince v provozu o jeden pár spojů více než dosud.

Odpolední spoj linky 511, který dosud jezdil ve 14:48 z Jičína do Hrdoňovic, pojede nově až v 15:10 a bude prodloužen do Mladějova. Díky této úpravě dojde ke zlepšení přípojových vazeb v Jičíně a také ke zlepšení prokladu mezi spoji na trasách, které jsou obsluhovány i dalšími linkami.

Ke změnám dochází také na linkách vedených do Středočeského kraje. Na lince 723 bude zrušen spoj ve 14:30 z Libáně do Mladé Boleslavi a v 15:40 zpět. Pro Dětenice bude zajištěno náhradní spojení spojem linky 724 s odjezdem v 15:30 z Mladé Boleslavi, který nově zajede do Dětenic. V odpoledních hodinách dojde také ke změnám mezi Kopidlnem a Libání: linka 723 pojede nově z Kopidlna až v 17:15 a naopak linka 735 již v 16:12. Díky této změně se zlepší proklady spojů mezi Libání a Mladou Boleslaví mezi linkami 723 a 724. V současné době jezdí v 16:30 obě linky, nově pojede v 16:30 linka 724 a v 17:30 linka 723. Na lince 724 bude zrušen večerní pár spojů v 18:30 z Libáně a v 19:30 z Mladé Boleslavi.

Jaroměřsko

Na lince 306 dochází vlivem změny koncepce linky 411 Dvůr Králové nad Labem – Česká Skalice – Náchod k úpravě několika spojů. Spoj, který jezdí ve 13:35 z Jaroměře, bude nově veden pouze do České Skalice, kde je zajištěn přestup na linku 411 směr Náchod. V opačném směru není veden spoj s odjezdem z Náchoda ve 13:35 do Pardubic. Náhrada je zajištěna linkou 411 do České Skalice a dále spojem linky 306 s odjezdem z České Skalice od žel.st. ve 14:10, resp. z náměstí ve 14:14 do Jaroměře.

Dále je zrušen spoj s odjezdem v 11:45 z Hradce Králové přes Jaroměř do Náchoda. Tento spoj je nahrazen v úseku Jaroměř (12:00) – Česká Skalice (12:23) novým spojem s možností přestupu na linku 411 do Náchoda. Rovněž spojení v 11 hodin je zajištěno z Náchoda do Jaroměře s přestupem v České Skalici. Toto opatření souvisí se zajištěním většího počtu spojů linky 411 ze Dvora Králové nad Labem do Náchoda bez nutnosti přestupu v České Skalici.

Na lince 316 dochází s ohledem na dlouhodobé minimální využití ke zrušení spoje v 16:11 z Městce do Jasenné a v 16:34 z Jasenné do Městce.

Rychnovsko

Na Rychnovsku dochází ke drobným změnám jízdních řádů.

Linka 204 prvním spojem začne až v Osečnici (4:38), nebude nově obsluhovat Lomy. Poslední spoj je ukončen v Osečnici (17:39) a již nepojede do Lomů. 

Linka 205 spojem s odjezdem v 15:10 z Rychnova nad Kněžnou neobslouží zastávku Liberk, ObÚ. Cestující do zastávky Liberk, ObÚ mohou využít spoje linky 206 v podobném čase.

Linka 206 spojem s odjezdem v 15:08 z Rychnova nad Kněžnou neobslouží zastávku Liberk,Hláska. Cestující poptávající přepravu do této zastávky mohou využít spoj linky 205.

Úpravou časové polohy spoje linky 221 v odpoledních hodinách (posun odjezdu z Kostelce nad Orlicí na 15:37) dochází nově k zajištění přípoje v Častolovicích od vlaku Sp 1835 pro obce Hřibiny-Ledská a Olešnice. 

S ohledem na minimální využití ranních spojů linky 223 v úseku Čermná nad Orlicí,Číčová – Velká Čermná,ObÚ dochází ke zkrácení ranního páru spojů do trasy Kostelec nad Orlicí,,nám. – Čermná nad Orlicí,Velká Čermná,ObÚ a zpět.

Na lince 225 dojde ke sjednocení sobotního a nedělního odpoledního provozu. V sobotu i neděli pojede spoj v 15:03 kratší trasou mimo Uhřínov, autobus tak přijede v neděli do Rychnova nad Kněžnou o 19 minut kratší trasou.

Školní spoj v 6:20 z Náchoda do Rychnova nad Kněžnou na lince 309 nově obslouží zastávku Rychnov n. Kněž., Bezručova pošta, a zajistí tak lepší dostupnost středních škol od Dobrušky a Solnice.

Dobrušsko, Novoměstsko

S ohledem na postup prací na železničním koridoru dochází od prosincových změn také ke změně jízdního řádu na trati 026. Ve směru do Chocně tak dochází k úpravě časových poloh. Dočasné spoje linky 263 s odjezdy z Dobrušky v 6:04, 12:05 a 16:08 tak pozbývají své funkce a budou zrušeny. Místo spoje s odjezdem ve 14:10 do zastávky Opočno, žel. st. pojede nově spoj ve 14:00 do zastávky Opočno, nám., a doplní tak spoje jedoucí ve 13:40 a 14:15.

Vlivem změny grafikonu zároveň dochází o víkendech a státních svátcích ke změně časových poloh na linkách 111 Dobruška – Hradec Králové, 262 Olešnice v Orlických horách – Dobruška, 264 Deštné v Orlických horách – Hradec Králové, 308 Náchod – Nový Hrádek, 331 Deštné v Orlických horách – Nové Město nad Metují, 332 Nový Hrádek – Nové Město nad Metují, do původních časových poloh v uvedeném směru. V opačném směru zůstává časová poloha beze změny, a to do konce června 2023. Od 1. 7. 2023 by se časová poloha víkendových spojů na výše uvedených linkách měla vrátit do původní časové polohy i ve směru „na hory“.

Náchodsko

Linka 308 se ve směru z Náchoda na Nový Hrádek o víkendu posunuje na odjezdy ve 20. minutu. 
Na linkách 300 a 301 mezi Náchodem a Č. Kostelcem dojde k rozdělení posledních spojů mezi trasu přes Zábrodí (linka 301) a H. Radechovou (300) pro zpřehlednění trasování spojů. Na lince 301 navíc školní spoj ze Zábrodí do Č. Kostelce nově zajede přímo na zastávku Č. Kostelec,,pošta kvůli zajištění včasnějšího příchodu školáků na vyučování.

Vybrané tři spoje mezi Rtyní v Podkrkonoší a Č. Kostelcem pojedou nově přes H. Kostelec, Bohdašín a Horní Rtyni, čímž se zlepší obslužnost těchto částí měst. 

Na linkách 306 a 411 mezi Náchodem a Českou Skalicí dojde k mírnému rozšíření provozu prodloužením a úpravou linky 411 tak, že bude spojení mezi Dvorem Králové n. L. a Náchodem zajištěno více přímými spoji. Rovněž dojde k rozdělení spojů, které obslouží v odpolední špičce Vysokov. Cílem bylo to, aby spoje jedoucí z Náchoda na přípoje do Č. Skalice byly mírně urychleny, resp. byla zajištěna jejich včasnost.

Na okružní lince 320 došlo k úpravě vedení některých spojů. Z důvodu nevyužití dopolední pár spojů neobslouží Červenou Horu. Odpoledne po 15. hodině je nově na této lince řešeno tak, že místo v 15:17 vyjede z Č. Skalice směr Žernov spoj až 15:37, získá tak přípoj od vlaku z H. Králové. Spoj dále pojede ze Žernova přes Č. Horu a Bakov do Studnice. Ve Zlíči bude mít zajištěn přípoj od Náchoda jako náhradu za původní spoj v 15:08 z Náchoda do Č. Hory. Ten byl z důvodu odstranění otáčení ve Studnici převeden do běžné trasy linky 302 a v Č. Skalici přímo navazuje dále na linku 421 na Hořičky. Na lince 320 jsou nově také uvedeny zbylé spoje linky 349, která zaniká.

Broumovsko

Na základě dlouhodobého sledování využití spojů bylo rozhodnuto o omezení 1 pár spojů mezi Broumovem a Policí nad Metují z důvodu kapacitní nadbytečnosti, jedná se o odjezd 4:50 z Broumova (alternativa 4:40 a 5:05) a 15:45 z Police nad Metují (alternativa 15:30 a 16:00).

Trutnovsko

Na lince 423 dojde k převodu části víkendových spojů v úseku Malé Svatoňovice – Úpice na linku 301, která rovněž vybranými spoji obsluhovala Malé Svatoňovice, a navíc je vedena až do Trutnova, jako právě některé víkendové spoje bez nutnosti přestupu v Úpici.

Ve večerních hodinách je zrušen pár spojů mezi Svobodou nad Úpou a Janskými lázněmi na lince 404. Alternativa existuje na dané lince či lince 453 v rámci cca 30 minut.

Po dohodě s obcí Suchovršice dojde k prodloužení jednoho dopoledního páru spojů linky 423 až do Suchovršic, aby se zajistila návaznost na vlakové spoje v Malých Svatoňovicích a zkrátily proluky v úseku Úpice – Malé Svatoňovice. 

Vrchlabsko

Dálková linka Jičín – Nová Paka – Vrchlabí – Špindlerův Mlýn bude nově provozována pod číselným označením 540 a bude zapojena do přípojové skupiny ve Vrchlabí ve 30. minutu. Díky tomu budou zajištěny přestupní vazby z většiny linek v okolí Vrchlabí do Prahy, případně Špindlerova Mlýna. Tato linka převzala trasy spojů linky 405.

O víkendech na lince 456 dojde k posunu několika spojů. Dopoledne bude v provozu jen 1 pár spojů, naopak nově bude veden i 1 pár spojů večer okolo 18. hodiny. Všechny spoje navíc nově budou mít vazbu z/do Prahy na upravené lince 540.

Na lince 530 dojde v souvislosti se změnami linky 540 k posunům časových poloh tak, aby v úseku Špindlerův Mlýn – Nová Paka linky jezdily v hodinových intervalech, a nikoliv v časovém souběhu.

do textu