V největším krajském domově pro seniory pomáhají moderní technologie

5. 1. 2022

Zaměstnanci Domova U Biřičky využívají k monitoringu biologických funkcí klientů podložky ANUME care, které umožňují vzdálené sledování zdravotního stavu. Zaváděním inovativních prvků do praxe kraj podporuje vědu a výzkum v našem regionu.

„Jedná se o dobrý příklad propojování inovací v kraji se sociální oblastí. Klienti krajského domova pro seniory tak dostávají tu nejkvalitnější péči a současně pomáhají dalšímu vývoji projektu, protože podložky se testují v reálném prostředí, což je pro jejich zdokonalení nenahraditelné,“ řekl ke spolupráci první náměstek hejtmana pro oblast inovací, investic a technologií Pavel Bulíček.

Podložky vyvinul Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a nyní je uvádí do praxe pomocí založené start-up firmy Deeplab s.r.o. Spoluřešitelem grantového projektu Chytrá řešení napříč kontinuální péčí o seniory je Richard Cimler, ambasador projektu +inovace, který vznikl v rámci Centra investic, rozvoje a inovací Královéhradeckého kraje pod záštitou prvního náměstka hejtmana pro oblast inovací, investic a technologií Pavla Bulíčka.

„Chytré podložky ANUME care umožňují vzdálené sledování zdravotního stavu a usnadňují práci ošetřovatelskému personálu. U klientů monitorují různé vitální funkce, zejména dechovou a tepovou frekvenci a variabilitu srdečního tepu. Z dechu dokáží odhalit třeba spánkovou apnoi, či respirační potíže. Z analýzy srdečního tepu například výskyt arytmií. Vše s přesností na milisekundy. Díky tomu může přístroj u některých pacientů odhalit příznaky onemocnění ještě dříve, než je začnou skutečně pociťovat,“ popsal využití podložek Richard Cimler.

V největším krajském domově pro seniory pomáhají moderní technologie

Posláním projektu Chytrá řešení napříč kontinuální péčí o seniory je zapojení chytrých technologií do péče o seniory a snížení zátěže pečovatelů. Výhoda podložek spočívá v umístění senzorů zabudovaných v podložce pod matrací, tedy mimo přímý kontakt s klientem. Domov U Biřičky v současné době využívá deset ANUME podložek a je pilotním pracovištěm i pro celou řadu dalších inovací z oblasti vědy a výzkumu.

Podle ředitelky Domova U Biřičky Daniely Luskové je přidanou hodnotou této spolupráce fakt, že podložky vyvíjí místní výzkumné pracoviště. „Naše sestřičky mají díky podložkám kompletní operativní monitoring základních fyziologických funkcí klientů, v jejichž lůžku je podložka zabudována. Jedná se hlavně o klienty s potřebou zvýšené zdravotní péče a trávící značnou část dne na lůžku. Mají tak možnost rychleji z jednoho displeje kontrolovat, co se děje s klientem na opačné straně budovy. Podložka také avizuje potřebu změny polohy, usnadňuje tak organizaci polohování. Jde tedy jednoznačně o zvýšení kvality zdravotní péče a usnadnění práce pro zdravotnický personál,“ popsala fungování podložek ředitelka Lusková.

Program podpořený Technologickou agenturou ČR realizuje výzkumný tým ve spolupráci s kolegy z Ostravské univerzity a ošetřovateli z partnerských domovů pro seniory SeneCura. Výroba a instalace podložek probíhá v rámci projektu Czech-rise-up jehož součástí je umístění podložek v Domově U Biřičky. Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty UHK a start-up Deeplab s.r.o. nadále tento unikátní monitorovací systém vyvíjí. V současné době je zejména v senior centrech po celé ČR využíváno přes 200 podložek.

Fotogalerie