V kraji začalo očkování osob starších 80 let

30. 8. 2021

V Královéhradeckém kraji začalo očkování starších 80 let. Z krajských nemocnic začala osoby starší 80 let očkovat Oblastní nemocnice Náchod. Denně naočkuje 48 osob. Ostatní krajské nemocnice budou očkovat starší 80 let po dodávce vakcíny a po proočkování zdravotníků a rizikových pacientů. Trutnovská nemocnice by měla začít očkovat v pátek, jičínská, dvorská a rychnovská nejpozději na začátku příštího týdne. Fakultní nemocnice Hradec Králové naočkovala o víkendu 150 seniorů 80+ a v očkování bude pokračovat tento týden.

Po pátečním spuštění registrace očkování osob starších 80 let začala jako první krajská nemocnice očkovat nemocnice v Náchodě. Denně by tento týden měla naočkovat 48 osob starších 80 let. Oblastní nemocnice Trutnov by měla začít očkovat v pátek, zbylé tři krajské nemocnice příští týden,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Hejtman se současnou epidemickou situací v regionu seznámil starosty obcí s rozšířenou působností. Prezentoval jim i plánovanou krajskou strategii očkování, kterou představí veřejnosti prostřednictvím živého videopřenosu na krajském účtu Youtube – www.youtube.com/user/KHKkraj.

Pro první čtvrtletí roku máme přislíbenou dodávku 62 tisíc dávek vakcín. Do našeho kraje bylo dodáno 1 365 lahviček vakcíny, což v minimálním množství znamená 6825 očkovacích dávek. Z hradecké fakultní nemocnice, která je pro náš region distribučním místem, jsme do dneška rozvezli do oblastních nemocnic 682 lahviček a předpokládáme, že do konce pracovního týdne vše proočkujeme. Zbývající vakcíny očkuje FN HK, která deklarovala, že do konce pracovního týdne bude mít také proočkováno. Proto očekáváme v průběhu tohoto týdne další slíbenou dodávku do našeho kraje, která mimo jiné umožní daleko více očkovat seniory registrované v centrálním systému,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Očkuje se také v sociálních zařízeních, kde vakcínu dostalo více jak 700 klientů v regionu. V domovech pro seniory očkují mobilní týmy z jednotlivých nemocnic. Jako první minulý týden byli očkováni klienti hradeckého Domova U Biřičky, který je největším zařízením svého druhu v regionu.

V zařízeních sociálních služeb je k dnešku 161 klientů pozitivních na covid-19. To je zhruba 5 % všech klientů domovů pro seniory v regionu. Personálu v zařízeních chybí téměř 7 %. Aktuálně je nákaza ve 13 zařízeních, z toho sedm z nich je v karanténě.