V Hradci Králové se konalo historicky první kolegium cestovního ruchu

7. 12. 2022

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu (KHK CCR) uspořádala první ročník Kolegia cestovního ruchu pro všechny zástupce organizací z oblasti cestovního ruchu, ale i podnikatelů napříč regionem. Akcí konanou v Petrof Gallery v Hradci Králové provázela Veronika Sedláčková a účastnili se jí zástupci z více jak 60 institucí.

do textu 2

„Kolegium se konalo přesně rok od založení centrály cestovního ruchu a myslím si, že se díky němu velmi dobře podařilo propojit jednotlivé aktéry cestovního ruchu napříč naším regionem a vyvolat širší debatu nad aktuálními otázkami. V rámci bohatého přednáškového programu jsem i já měla příležitost obeznámit účastníky s rolí Královéhradeckého kraje v oblasti cestovního ruchu a s možnostmi podpory, kterou kraj nabízí,“ řekla náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Martina Berdychová.

Za hlavní cíl kolegia považují organizátoři možnost účastníků propojovat se a debatovat nad aktuálními tématy v oblasti cestovního ruchu. V publiku byli nejen zástupci Královéhradeckého kraje, destinačních společností nebo Krkonošského národního parku, ale také představitelé radnic a zastupitelstev, hotelů, lázní nebo muzeí, hradů či zámků.

do textu 1

Mezi přednášejícími nechyběl ani ředitel Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu Martin Soukup, který představil první rok fungování centrály a její plány do budoucna. „První ročník kolegia, které chceme proměnit v každoroční akci, měl podle ohlasů úspěch. Myslím, že náš cíl, vytvořit novou platformu pro výměnu zkušeností a předávání informací v cestovním ruchu v našem kraji, se podařil. Nicméně přemýšlíme, že pro příští rok zvolíme kromě přednášek také formu panelové diskuze,“ řekl Martin Soukup, ředitel KHK CCR.

Dále na kolegiu vystoupil Miroslav Rončák z Univerzity palackého v Olomouci s tématem Strategie činnosti Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu do roku 2030. Martin Jiránek, poradce pro cestovní ruch na Ministerstvu pro místní rozvoj, promluvil o připravovaném zákonu o cestovním ruchu, po kterém aktéři cestovního ruchu dlouhodobě volají. Petra Kultová, koordinátorka projektu Broumov 2028, přítomné seznámila s podrobnostmi ohledně kandidatury města na Evropské hlavní město kultury 2028.

Nechyběla ani témata zaměřená na ekologii. Andrea Stárková, která připravuje a lektoruje ekologické výchovné programy pro školy ve Středisku ekologické výchovy Český ráj, zábavně představila Projekt na hov****, který má za cíl snížit počty exkrementů a těžko rozložitelných vlhčených ubrousků v přírodě. Udržitelný cestovního ruch je ústředním tématem, kterému se KHK CCR bude v následujících letech naplno věnovat.

Fotogalerie