Třicet absolventů programů DofE se pyšní novým odznakem

17. 2. 2023

Třicet úspěšných absolventů programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) si v sále Zastupitelstva Královéhradeckého kraje převzalo stříbrná a bronzová ocenění. Mladí žáci z celého regionu tak završili dobrovolnou snahu o vlastní zlepšení a posunutí svých hranic zase o kus dál. Během slavnostního ceremoniálu bylo oceněno i 10 vedoucích, kteří vedou jednotlivé žáky v plnění zvolených cílů.

Třicet absolventů programů DofE se pyšní novým odznakem

„Účast v programu naučí mladé lidi odhodlanosti, píli, vytrvalosti a houževnatosti a nutí je dělat věci až do konce. Přestat o nich jenom mluvit, ale začít je plnit, každý den udělat alespoň kousek a postupně dosáhnout vytyčené mety. Stačí, když si najdou dostatečně motivující cíl v počtu sto, jako například přečíst sto knížek, udělat sto kliků, věnovat sto minut dobrovolnictví v domově pro seniory, naučit se sto cizích slov. Každý si může splnit i nejambicióznějších sen,“ uvedl o zapojení do programu DofE náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za krajské školství. Dodal, že ve školách účast v programu pomáhá skloubit kolektiv školy a více propojit učitele se žáky a studenty.

Program DofE je celosvětově nejvýznamnějším programem neformálního vzdělávání. V roce 1956 ho založil princ Filip a ročně jej plní 1,3 milionu mladých lidí ze 140 zemí světa. V České republice funguje 26 let se zapojením více jak 250 základních a středních škol, dětských domovů a sportovních klubů. Královéhradecký kraj se v březnu 2019 stal prvním krajem v Čechách, který s Mezinárodní cenou vévody z Edinburghu Česká republika podepsal memorandum o spolupráci.

Třicet absolventů programů DofE se pyšní novým odznakem

Jak DofE funguje?

Program může poskytovat základní i střední škola, univerzita, nezisková organizace, dětský domov, sportovní klub, středisko volného času, obec i další instituce pracující s mládeží.

Mladí lidé ve věku 14 až 24 let si sami stanoví své cíle a aktivity ve třech provázaných oblastech, a to v dovednosti, pohybu a dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak po dobu tří, šesti nebo dvanácti měsíců pravidelně pracují. Například se učí nový cizí jazyk, rozvíjejí prezentační dovedností nebo hrají na hudební nástroje. Jiní se mohou zlepšit v běhání nebo v týmových či individuálních sportech.

Oblast dobrovolnictví je přirozenou součástí programu, ve které se mladí lidé zapojují do dobročinných akcí v domovech pro děti i seniory, nebo pomáhají v hospicích. Další oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel. Absolventi získávají mezinárodní certifikát jako důkaz o tom, že na sobě dokáží pracovat a nevzdat se.

Pro zisk bronzové úrovně je třeba se zvoleným aktivitám věnovat minimálně tři měsíce a jedné konkrétní o další tři měsíce déle. Bronzový program završuje dvoudenní expedice.

Ve stříbrné úrovni na sobě mladí lidé pracují po šest měsíců a dalších šest měsíců rozvíjejí vybranou aktivitu.

Zlatá úroveň vyžaduje roční individuální práci a dalších 12 měsíců pro zvolenou aktivitu. Program završuje nejen čtyřdenní expedice v přírodě, ale také pětidenní rezidenční projekt, které je možné absolvovat i v zahraničí.

Podrobnosti o Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu je možné si přečíst na webových stránkách www.dofe.cz.

Fotogalerie