Suchý Důl zvítězil v krajském kole soutěže Vesnice roku 2023

6. 6. 2023

Zlatou stuhu, a tedy i absolutní vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku 2023 získal Suchý Důl na Náchodsku. Odborná porota složená ze zástupců vyhlašovatelů vybírala z 12 přihlášených obcí v Královéhradeckém kraji. Vítězná obec bude kraj reprezentovat v celostátním finále. Porotu zaujala v oblastech jako je důraz na koncepční rozvoj, ekonomika obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu.

„Blahopřeji obci Suchý Důl, která zabodovala v soutěži upozorňující veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců, kteří se každodenně snaží zvelebovat a zkrášlovat své okolí, nezištně věnují volný čas mládeži nebo třeba záchraně místních tradic a rozvoji spolkového života ve své obci. Díky tomu venkov žije a pro mnoho z nás je atraktivní alternativou života ve městě,“ říká hejtman Martin Červíček.

Suchý Důl zvítězil v krajském kole soutěže Vesnice roku 2023

Porotci udělili také druhé a třetí místo. Na pomyslných stupních vítězů stanula stříbrná Bystřice a bronz získal Tetín, obě obce z jičínského okresu. Za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Světí, Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Česká Metuje. Odborná porota ještě udělila Modrou stuhu za společenský život obci Libňatov v okrese Trutnov.

Dalších šest zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

„S oceněním je spojené finanční ohodnocení. Zlatá stuha přinese do vítězné obce milion korun na další rozvoj a Královéhradecký kraj jí navíc přispěje na pořádání slavnostního vyhlášení. Finanční odměnu získají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, modrou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodává radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Vítězná obec bude Královéhradecký kraj reprezentovat v celostátním kole, jehož výsledky pořadatelé oznámí na Jarmarku venkova v Luhačovicích 16. září.

Soutěž Vesnice roku se vyhlašuje každoročně od roku 1995. V rámci krajského i navazujícího celostátního kola se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Přihlásit se každoročně mohou obce vesnického charakteru (včetně statutu města a městyse), které mají do 7 500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek.

Více informací naleznete na www.vesniceroku.cz.

Soubory ke stažení