Studentská televize COOlich TV vysílala denní zpravodajství z olympiády

2. 2. 2023

Tři redakční týmy COOlich TV složené ze studentů krajských středních škol natáčely reportáže z Olympiády dětí a mládeže, která se uskutečnila na konci ledna ve Špindlerově Mlýně. Pod odborným vedením si středoškoláci vyzkoušeli několik druhů činností, které se přímo vztahují ke zpravodajské profesi.

„Středoškolákům jsme nabídli možnost vyzkoušet si novinařinu a vše, co k ní patří, přímo v terénu. Překvapili mě svým nadšením, mírou zapojení a kvalitou své práce. Jsem přesvědčený, že dovednosti, které získali, se jim budou hodit v běžném životě, a i když se v budoucnu nestanou přímo novináři, mohou je nasměrovat k výběru dalšího studia nebo zajímavého povolání. Projekt byl natolik inspirativní, že už nyní uvažujeme, jak zapojit celý tým Coolich TV do vytváření audiovizuálních pořadů pro vzdělávání v Královéhradeckém kraji,“ sdělil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek

Tři týmy mladých novinářů ze středních škol složené z reportéra, kameramana a fotografa pod odborným dohledem emeritního novináře, marketingového specialisty a zkušeného fotografa vytvořily nezávislou studentskou televize COOLich TV. Pod její značkou zpravodajsky pokryly velkou část sportů po celou dobu olympiády, kdy zpracovávaly videa, fotografie, texty a grafiku jazykem, kterým komunikuje současná mládež na kanálech jako je TiKToK, Instagram nebo YouTube. Sociální sítě zaznamenaly neuvěřitelných 330 tisíc shlédnutí natočených videí a celkem 25 tisíc like.

Mezi velké ambice studentského týmu patřilo zařazení reportáží z olympijského dění do vysílání České televize na kanálu Déčko, což se vzhledem ke kvalitnímu zpracování zpravodajství povedlo.

Studentská televize COOlich vysílala denní zpravodajství z ODM

„Bylo až neuvěřitelné, jak rychle a profesionálně začal celý tým pracovat. Těší mě to o to víc, že zpětná vazba od profesionálů z ČT přes počáteční nedůvěru byla velmi pozitivní a pro nás silně povzbuzující. Velké poděkování patří královéhradeckému Centru uměleckých aktivit za spolupráci, pomoc a zapůjčení techniky, bez které by celý projekt COOlich TV nemohl fungovat,“ doplnil pedagog Petr Kleiner, který měl středoškoláky na starosti a je sám držitelem titulu AFIAP a také celé řady ocenění na mezinárodních salonech fotografie v mnoha zemích. V soutěži Czech Press Photo získal již čtyři ceny.

Královéhradecký kraj do příprav olympiády v mnoha směrech zapojil střední školy, které zřizuje. Středoškoláci například pracovali v řadách dobrovolníků, budoucí číšníci, servírky a kuchaři pomáhali ve stravování, cukráři přidali sladké překvapení a tiskaři se ujmuli propagačních materiálů.

„Zapojení našich škol i vytvoření redakčního týmu dobře zapadlo do filozofie Olympiády dětí a mládeže 2023, kdy jsme jako pořadatelé chtěli, aby středoškoláci byli spolutvůrci olympiády. Výsledky jejich práce, pomoc na sportovištích a zařazení reportáží novinářského týmu do vysílání České televize nás opět utvrdilo v tom, že na našich školách máme šikovnou mladou generaci a výborné pedagogy. Patří jim velké díky,“ dokončil náměstek Štěpánek.

Studentská televize COOlich vysílala denní zpravodajství z ODM

Studentská televize COOlich vysílala denní zpravodajství z ODM

Studentská televize COOlich vysílala denní zpravodajství z ODM