Středoškoláci vybojovali pro kraj „bronzové medaile“

24. 6. 2016

Kvalitou odborné činnosti studentů středních škol se Královéhradecký kraj dostal na třetí příčku v konkurenci všech krajů České republiky. Předstihnout ho dokázaly pouze Jihomoravský kraj a Praha. V oblasti historie a informatiky byli reprezentanti Královéhradeckého kraje dokonce nejlepší v republice. Na druhých a třetích místech pak skončili v dalších šesti oblastech. Na stupních vítězů tak stanuli v osmi z celkových osmnácti soutěžních kategorií.

Středoškoláci vybojovali pro kraj „bronzové medaile“

Zlatem se ve 38. Celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti blýskla dvě krajská gymnázia. Se svou historickou prací byla Anna Sedláčková z Lepařova gymnázia Jičín nejlepší v republice. Stejně dobře se umístili Jan Jirman a Jan Polák z Jiráskova gymnázia Náchod v souboji Informatiků.

Tyto úspěchy jsou především výsledkem individuálních kvalit studentů a skvělé práce jejich pedagogů. Na druhou stranu ale jistě svědčí i o úrovni krajského školství. Studenti hned dvou našich gymnázií dokázali zvítězit v konkurenci škol všech typů ze všech koutů republiky. Mají mé velké uznání, ale stejně tak i všichni, kteří náš kraj reprezentovali,“ říká krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová.

Velké úspěchy sklidili studenti z Královéhradeckého kraje také v oblastech „Ochrana a tvorba životního prostředí“, „Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design“, „Stavebnictví, architektura a design interiérů“, „Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času“, „Teorie kultury, umění a umělecké tvorby“ a také „Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory“. V těchto kategoriích obsadili druhá nebo třetí místa studenti z Biskupského gymnázia v Hradci Králové, SPŠ, SOŠ a SOU Hradební v Hradci Králové, SPŠ stavební v Hradci Králové a Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové.

Velice mne potěšil úspěch našich studentů, kteří v obrovské republikové konkurenci získali ve třech různých oborech druhé, třetí a sedmé místo a významně se tak podíleli na dosud nebývalém umístění Královéhradeckého kraje. Cením si rovněž skvělého hodnocení naší organizace ze strany ústřední poroty,“ doplňuje ředitel hostitelské SPŠ, SOŠ a SOU Hradební Pavel Jankovský.

Záštitu nad letošním 38. ročníkem převzala řada osobností politického a vědeckého života. V porotách zasedalo 90 odborníků z vysokých a středních škol i vědeckých institucí.

Konečné pořadí všech krajů:

Jihomoravský

Praha

Královehradecký

Vysočina

Olomoucký

Jihočeský

Zlínský

Ústecký

Středočeský

Moravskoslezský

Plzeňský

Pardubický

Karlovarský

Liberecký

Soubory ke stažení