Stavba obchvatu Domašína se blíží k cílové pásce

9. 7. 2021

Stavba dvoukilometrového obchvatu Domašína v zóně Kvasiny–Solnice, která začala loni na jaře, by měla být hotova v prosinci. Stavba pokračuje podle plánu, v létě by se měly pokládat vrchní asfaltobetonové vrstvy vozovky. Obchvat mimo Domašín svede dopravu do kvasinské Škody Auto.

Obchvat staví společnost Eurovia CS za 64,6 milionu korun bez DPH. Celkové náklady, které zahrnují výkupy pozemků, archeologický průzkum či projektové práce, budou 135 milionů korun včetně DPH. Dosud se proinvestovalo 77 milionů korun, financování obchvatu plně pokryje Státní fond dopravní infrastruktury.

Domašín je částí obce Černíkovice a vede přes něj osobní i těžká nákladní doprava od Hradce Králové do zóny Solnice–Kvasiny, kde vedle automobilky působí i její dodavatelé a další firmy. Komplikací v zimě navíc bývá značné stoupání v části současné komunikace.

Obchvat bude přeložkou komunikace II/321 a povede mezi Domašínem a Černíkovicemi mimo zastavěnou oblast. Na současnou silnici se bude napojovat před a za Domašínem, délka obchvatu bude 1 984 metrů. Součástí stavby budou i dvě retenční nádrže, které budou odvádět vodu ze silnice do Třebešovského potoka.

Stavbaři pro položení konstrukčních vrstev vozovky používají stroje vybavené takzvanou technologií 3D nivelace. Stroje si na základě nahraného GPS modelu silnice řídí pokládku samy. Jedná se o technologii, která se používá na stavbách dálnic, ale využití pro stavbu lokálního charakteru není příliš obvyklé. Na krajské investici se tato technologie používá vůbec poprvé.

Fotogalerie