S náklady na provoz covidové linky pomůže hradecké fakultní nemocnici kraj

16. 6. 2021

Královéhradecký kraj bude od července hradit náklady na mzdy dvou zaměstnanců, kteří obsluhují covidovou infolinku Fakultní nemocnice Hradec Králové. Tu nemocnice zřídila na přelomu roku kvůli zvýšení informovanosti veřejnosti. Denně ji využije více jak 150 lidí.

Královéhradecký kraj obdržel od ministerstva financí dotaci 10 milionů korun na řešení mimořádných situací v souvislosti s pandemií covid-19. Vzhledem k tomu, že jsme nešli cestou zřizovaní velkých a nákladných očkovacích center, s výjimkou Rychnova nad Kněžnou, kde to nedovolila rekonstrukce nemocnice, dokázali jsme uspořit maximum této státní dotace, kterou nyní z části využijeme pro zajištění provozu důležité infolinky největšího zdravotnického zařízení v regionu,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

O poskytnutí financí požádal ředitel fakultní nemocnice Vladimír Palička. „Fakultní nemocnice zřídila telefonickou informační linku, aby usnadnila obyvatelům města i kraje přístup k informacím. Ukázalo se, že šlo o krok správným směrem. Do té doby řada občanů obtížně získávala nezbytné informace, samozřejmě především v souvislosti s epidemiologickou situací, ale mnohdy i v širším rozsahu. Přesvědčovala nás o tom nejen řada telefonátů na kliniky a jiná pracoviště, která nebyla pro odpověď kvalifikovaná, ale i řada stížností, ať již oficiálně podaných či jen tlumočených,“ napsal ředitel Palička v oficiálním dopise adresovaném hejtmanovi.

S pokrytím mzdových nákladů od července nemocnici pomůže kraj. Do konce roku se bude jednat zhruba o částku 400 tisíc korun. Provozní náklady na prostory a techniku bude nemocnice hradit sama.

Od vzniku infolinky její operátoři odbavili na 15 tisíc hovorů. V současné době na lince pracují dva pracovníci. V provozu je ve všední dny od 7:30 do 15:30 na telefonním čísle 495 836 010. Denně vyřídí přes 150 hovorů.

O úhradě nákladů na provoz infolinky budou ještě jednat zastupitelé kraje na zasedání 21. června. Z 10milionové dotace, kterou kraj obdržel od ministerstva, je nyní k dispozici ještě zhruba 9,5 milionu korun.

Stejně jako fakultní nemocnice i Královéhradecký kraj zřídil v lednu informační linku, na které pracovníci úřadu lidem denně pomáhají s registrací na očkování či poskytují další informace související s koronavirovou pandemií. Linka je v provozu ve všední dny od 9 do 14 hodin na telefonním čísle 495 817 110.