Regionální výrobci představili své produkty v hradeckých Šimkových sadech

5. 8. 2022

V Hradci Králové se o víkendu uskutečnil druhý ročník Festivalu regionálních produktů, na kterém se přestavily tři desítky výrobců z Královéhradeckého kraje. V rámci akce se uskutečnilo také předání titulů Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Organizátorem festivalu je Královéhradecký kraj ve spolupráci s Krajskou sítí MAS a Regionální potravinou Královéhradeckého kraje.

Regionální výrobci představili své produkty v hradeckých Šimkových sadech

„Tento festival je přehlídkou skvělých výrobků, které vznikají na celém území našeho regionu a jsou důkazem šikovnosti, podnikavosti i odvahy našich obyvatel začít s výrobou vlastních produktů navzdory konkurenci v podobě masové výroby. Jsem přesvědčen o tom, že regionální výrobce musíme podporovat, minimálně formou podobných přehlídek, kde mohou široké veřejnosti prezentovat kvalitu své práce,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V Šimkových sadech v Hradci Králové své produkty představilo a také nabídlo k ochutnání či zakoupení na 30 regionálních producentů. Mezi řadou stánků a jídlem a pitím nechyběly ani textilní výrobky, mýdlo, šperky či malované sklo a porcelán.

„Většina z těchto výrobků se může pyšnit certifikátem regionální produkt, který zaručuje, že předmět či pokrm vznikl v našem regionu s řemeslnou tradicí, udržitelnou cestou a také s láskou,“ doplnil radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Součástí odpoledního programu festivalu bylo také vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Hodnotitelskou komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komise navrhla ocenit devět produktů v devíti kategoriích, které následně získaly označení Regionální potravina.

Výsledky soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2022:

Regionální výrobci představili své produkty v hradeckých Šimkových sadech

Zájem výrobců o soutěž Regionální potravina Královehradeckého kraje byl podle jejího koordinátora Lukáše Vacka znovu vysoký. Do letošního ročníku se přihlásilo 38 výrobců se 161 výrobky. Nominace byly uděleny ve všech devíti kategoriích. Šest z nich získalo ocenění poprvé.

Speciální Cenu hejtmana Královéhradeckého kraje letos získal staročeský uzený bok vyráběný společností ZEPO Bohuslavice, cukrovinka Bezé od společnosti FEST food a Frydrychův mošt z farmy vyrobený Miroslavem Frydrychem z jablek a višní.

Fotogalerie