Krajské kolo soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky obcí s rozšířenou působností vyhrál Hradec Králové

18. 4. 2023

Známe výsledky krajského kola 25. ročníku soutěže Zlatý erb. Nejlepší web mezi obcemi s rozšířenou působností má Hradec Králové, za ním se umístil Jičín a pomyslný bronz získaly Hořice. Pravidla soutěže doznaly významných změn, letos se nehlásily obce a města dobrovolně, ale porota zhodnotila internetové stránky všech patnácti obcí s rozšířenou působností v regionu.

Krajské kolo soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky obcí s rozšířenou působností vyhrál Hradec Králové
Společné foto vyhlašovatelů soutěže a všech oceněných.

„Webové stránky jednotlivých obcí a měst jsou především službou pro občana a poskytují jim informace. Je povinností všech správců těchto portálů, aby tyto informace uživatelé nalezli rychle a efektivně a v záplavě textu se neztratili. Veřejnost se mnohdy ani nedokáže dozvědět, jaké jsou kompetence úřadů, co všechno dělají a jak mohou občanovi pomoci. Jsem přesvědčen o tom, že soutěž Zlatý erb pomáhá kultivovat weby měst a obcí, ukazuje příklady dobré praxe, z nichž by si ostatní měli vzít příklad a posunout digitalizaci státní správy o kus dál tím správným směrem,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V tomto ročníku Zlatého erbu byla výrazně inovovaná hodnotící kritéria v krajských kolech. A to na základě široké diskuze jak s hodnotiteli, tak se samotnými účastníky soutěže. Zásadní změnou oproti minulým ročníkům bylo to, že do krajského kola jednotlivé obce a města nepřihlašovaly samy své weby, ale porota zhodnotila jednotnou metodikou všech 15 webů obcí s rozšířenou působností v Královéhradeckém kraji.

Pro úspěch v letošním ročníku soutěže Zlatý erb musely internetové stránky jednotlivých měst obsahovat například minimální povinné informace, jako složení zastupitelstva, otevírací dobu úřadu či kontakty. Klíčová byla také optimalizace webu a jejich pohodlné užití nejen prostřednictvím počítače, ale i na mobilních zařízeních. Porota udílela body i za elektronické služby a využívání e-identity občanů. Samostatně pak web mohl získat body i za to, zda obsahuje informace pro turisty a případné investory.

Nejvíc bodů od poroty získal web Hradce Králové, za ním se umístil Jičín a na třetím místě Hořice. Vítěz postoupil do celostátního kola, jehož výsledky budou vyhlášeny ve dnech 15.–16. května v Hradci Králové na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě.

Krajské kolo soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky obcí s rozšířenou působností vyhrál Hradec Králové
Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo na hejtmanství a ceny předával hejtman Martin Červíček.
Další podrobnosti, složení poroty a podrobný výpis bodů členů poroty budou zveřejněny na stránkách soutěže zlatyerb.obce.cz v sekci krajského kola.

Cílem soutěže Zlatý erb zůstává především podpora modernizace místní a regionální veřejné správy a samosprávy prostřednictvím rozvoje ICT technologií a služeb, poskytovaných veřejnosti s využitím internetu a ostatních elektronických médií a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech a obcích ČR.

Fotogalerie