Přijďte obdivovat mistrovské práce dvorních umělců císaře Rudolfa II.

27. 5. 2021

V hradeckém Muzeu východních Čech začala výstava sezony nazvaná „Rudolf II. Umění pro císaře“. Expozice byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 27. května za účasti náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové a potrvá až do 7. listopadu.

Jedná se o soubor běžně nepřístupných výtvarných děl Bartholomea Sprangera, Hanse von Aachen, Josepha Heintze st., Roelanta Saveryho, Pietera Stevense, Dirka de Quade van Ravesteyn, Matthiase Gundelacha, Adriaena de Vries a Aegidia Sadelera. Dále bude představen soubor grafických listů a kreseb, včetně několika dosud anonymních zajímavých rudolfínských děl, erbovní privilegia, mapy a další předměty související s rudolfínskou dobou.

Zvláštním bonusem v rámci výstavy bude zápůjčka významného portrétu Rudolfa II. od Lucase van Valckenborch z doby před rokem 1585 zakoupeného v roce 2012 do knížecích lichtenštejnských sbírek ve Vídni/Vaduzu.

Mnohá ze zmíněných děl doposud nebyla vystavena a očím veřejnosti tak budou představena poprvé. Většina z exponátů pochází ze soukromých sbírek. Některá z nich byla teprve nedávno zakoupena v cizině a vrátila se díky soukromým sběratelům do země svého původu.

ZDROJ: Muzeum východních Čech v Hradci Králové

 

Fotogalerie