Poznejte, jak pracují kriminalisté nebo četníci. Rychnovské muzeum otevřelo novou výstavu

11. 5. 2021

Rychnovské muzeum otevřelo v II. patře Kolowratského zámku v Rychnově nad Kněžnou soubornou výstavu nazvanou „Ruce vzhůru!“ Návštěvníci se bát nemusejí, nikdo je při prohlídce nepřepadne, naopak se dozví mnoho zajímavých informací o práci policie, četnictva a také výrobě pušek ve východních Čechách.

Poznejte, jak pracují kriminalisté nebo četníci. Rychnovské muzeum otevřelo novou výstavu

Práci policejních vyšetřovatelů přiblíží interaktivní výstava „Stopa: staň se detektivem a vyřeš zločin!“, kterou rychnovské muzeum pořádá ve spolupráci s Mendelovým muzeem Masarykovy univerzity v Brně.

„Tato unikátní výstava je věnovaná vědeckým metodám v kriminalistice. Na návštěvníky čeká fiktivní kriminální případ, který budou moci sami vyřešit. Během řešení se neotřelou a zábavnou formou seznámí s moderními metodami policie. Každý návštěvník získá pracovní list, kde si může zaznamenat průběh své práce a na konci výstavy označit za pachatele jednoho z podezřelých. Nechybí ani překvapivé informace z oblasti dějin kriminalistiky,“ říká etnoložka rychnovského muzea Pavla Bláhová.

Výstava je členěna na jednotlivé sekce, a to například: místo činu, laboratoře nebo pitevny. Návštěvník se tak může seznámit s metodami rozboru krve, daktyloskopie, analýzy vláken či toxikologie.

V předválečném Československu působili vedle policie také oddíly četnictva. Právě náplň práce i způsob organizace a vojensky řízený život těchto mužů zákona přibližuje druhá výstava v rychnovském zámku. Návštěvníci v ní uvidí výjev z každodenního života četnické stanice na Rychnovsku v období první republiky. Scéna zachycuje vyšetřování kasaře, který uloupil šperky a peníze.

„K vidění bude dobová výstroj a výzbroj četníků, četnické hodnostní označení (nárameníky, výložky i čepicové odznaky), učebnice a sešity či četnické příbory. Některé předměty sebou nesou i zajímavou historii, například jeden z čepicových odznaků byl nalezen během archeologických pracích při budování obchvatu města Opočna. Za zapůjčení předmětů a spolupráci děkujeme Četnické stanici v Chlumci nad Cidlinou, Miloši Bernartovi, Zdeňkovi Zítkovi, rodinám, jejíž členové byli četníky na četnické stanici v Dobrém a dalším přispěvatelům,“ uvádí Pavla Bláhová. Výstava je taktéž doplněna o velkoformátové tabule s dobovými fotografiemi, historií četnictva a výběrem skutečných kriminálních případů, které se v této době v našem regionu vyšetřovaly.

Poznejte, jak pracují kriminalisté nebo četníci. Rychnovské muzeum otevřelo novou výstavu

Ve východních Čechách působilo v průběhu uplynulých století mnoho významných puškařů a puškařských manufaktur. Tuto část historie regionu mapuje třetí část rychnovské výstavy.

„Putovní výstava ukazuje prvotřídní puškařskou práci z regionu východních Čech. Představeno je návštěvníkům na čtyřicet dlouhých a na třicet krátkých palných zbraní, přístroj na dávkování střelného prachu, zátky do brokových nábojů a mnoho dalších předmětů vztahující se k tématu. Exponáty jsou doplněny o devět velkoformátových informačních tabulí s detaily zbraní a doprovodným odborným textem autora putovní výstavy Jana Tetřeva, které zmiňují mimo jiné i jednotlivé výrobce pušek, a to například z Chrudimi, Litomyšle, Pardubic, Hradce Králové atd.,“ doplňuje historička rychnovského muzea Martina Dostálová. Výstavu zbraní doplňuje jeden z nejnovějších přírůstků do sbírek rychnovského muzea – perkusní puška Františka Pátka z Rychnova nad Kněžnou s velmi zajímavou historií.

Všechny výstavy bude možné zhlédnout v hlavních výstavních prostorách muzea v II. patře Kolowratského zámku do 31. října 2021.