Poslední škody po předloňské povodni byly odstraněny

17. 12. 2015

V Chotěvicích na Trutnovsku byl včera slavnostně otevřen nový most přes Labe, jehož předchůdce zničila povodeň v roce 2013. Dvěma miliony korun tuto stavbu podpoří Královéhradecký kraj. Z prostředků Fondu solidarity EU pak v obci nedávno dokončili také nový mostek přes Červený potok a několik nezpevněných místních komunikací.

Poslední škody po předloňské povodni byly odstraněny
Jsem rád, že se konečně podařilo odstranit poslední zbývající následky předloňských povodní. Opakování podobných událostí však nemůžeme do budoucna vyloučit prakticky nikde. Zkušenosti ukázaly, že vodní živel nás dokáže překvapit nejen podél vodních toků, ale i v místech, kde se žádné nenacházejí. Přípravě protipovodňových opatření a zkvalitňování systému krizového řízení je proto nutné se neustále věnovat,“ řekl hejtman Lubomír Franc, v jehož gesci je mimo jiné fungování Integrovaného záchranného systému.

Na odstranění škod v Chotěvicích šlo z Fondu solidarity EU ve dvou kolech rozdělování téměř 790 tisíc korun. Z nich bylo kromě mostku přes Červený potok opraveno několik nezpevněných místních komunikací. Malá obec v Podkrkonoší ale měla původně z fondu čerpat mnohem více.

Obnova mostu přes Labe za více než 11 milionů korun se kvůli přístupu jednoho z účastníků výběrového řízení zpozdila a tak na ni nakonec nebylo možné peníze z fondu solidarity čerpat. O chybějící peníze jsme proto požádali Královéhradecký kraj, který naší žádosti vyhověl. Zhruba devíti miliony nám přispělo Ministerstvo dopravy,“ vysvětlil starosta Chotěvic Vladimír Lukeš.

Královéhradecký kraj obci přispěl jedním milionem korun z letošního rozpočtu a stejná částka by měla být uvolněna v roce příštím. Nový most přes Labe se nachází v osadě Debrné, kterou spojuje se silnicí II/325 vedoucí ze Dvora Králové nad Labem do Hostinného.

Z Fondu solidarity EU bylo na odstranění následků povodní z roku 2013 v Královéhradeckém kraji použito přes 21 milionů korun.

Foto: Vladimír Lukeš