Ožívají díky nim zanedbaná místa v regionu. Účastníci soutěže Má vlast cestami proměn se sešli na půdě kraje

1. 6. 2023

Zástupci měst, obcí a institucí z Královéhradeckého kraje, kteří reprezentují proměny svého okolí ve 14. ročníku mezinárodní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova, se dnes sešli v sídle krajského úřadu, aby si z rukou radního Adama Valenty převzali pamětní listy a poděkování za obdivuhodné znovuoživení zapomenutých míst a objektů. Letošní ročník reprezentovalo 10 projektů z našeho kraje a v anketním hlasování veřejnosti se nejlepšími proměnami staly rekonstrukce hřbitovní kaple v Bartošovicích v Orlických horách a obnova historického kříže v Broumově.

1

„Jsem rád, že právě náš Královéhradecký kraj je hlavním partnerem 14. ročníku putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Velice si vážím všech, kteří se aktivně zapojují do obnovy, záchrany a rozvoje míst či objektů ve svém okolí, ať už jsou to samosprávy, spolky nebo soukromé osoby. Díky této obnově mají zanedbaná a často zapomenutá místa opět společenský a kulturní význam a mohou obohatit život nejen v dané obci, ale také motivovat ostatní k takovýmto krásným a smysluplným proměnám,“ řekl na společném setkání se zástupci obnovených míst radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Účastníci slavnostního setkání, kteří reprezentovali celkem 10 obnovených míst našeho kraje, převzali z rukou radního Adama Valenty a ředitelky spolku Cestami proměn Drahomíry Kolmanové pamětní list, katalogy s proměnami letošního ročníku a také informační desku s názvem proměny a QR kódem odkazujícím zájemce na historii a příběh oživeného objektu.

3

Putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o proměnách zanedbaných míst – od sakrálních objektů, přes obecní úřady, školy, zastávky, multikulturní centra, náměstí a návsi, po krajinářské úpravy v parcích a sadech. Prostřednictvím fotografií a příběhů prezentuje stav před obnovou a po revitalizaci místa. Více o proměněných místech nejen v Královéhradeckém kraji zájemci najdou na webu www.cestamipromen.cz.

11

Královéhradecký kraj se stal hlavním partnerem unikátní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova na jaře loňského roku a společně se spolkem Cestami proměn ji slavnostně zahájil v nádherném prostoru Strahovského kláštera premonstrátů loni v červnu.

Slavnostní zahájení následujícího 15. ročníku výstavy se uskuteční 17. června v parku u Kláštera benediktinů na Břevnově od 11 hodin a součástí je i ocenění letošních vítězných proměn. Hlavním partnerem 15. ročníku se stane Konsorcium Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska.

Jednotlivé proměny 14. ročníku soutěže Má vlast cestami proměn v Královéhradeckém kraji

 

Fotogalerie