Odhalte tajemné Dolní Slezsko

31. 5. 2021

Dolnímu Slezsku se někdy přezdívá „Země sta zámků“. Není divu, nachází se zde čtvrtina všech polských hradů, zámků a paláců. Krajina je doslova posetá historickými sídly a každé z nich má bohatou historii. Nachází se tu i řada lázní, nejstarší železniční muzeum v Polsku či proslulé hornické městečko Złoty Stok.

Dolnímu Slezsku se někdy přezdívá „Země sta zámků“. Není divu, nachází se zde čtvrtina všech polských hradů, zámků a paláců. Krajina je doslova posetá historickými sídly a každé z nich má bohatou historii. Mezi všemi však vyniká především zámek Czocha a palác Kamienec Ząbkowicki, nazývaný také Perla Dolního Slezska. Vznikl v polovině 19. století pro princeznu Marianu Orańskou.

Dolní Slezsko však není jen krajinou hradů a zámků, mnoho zdejších městeček má bohatou lázeňskou tradici – například Kudowa-Zdrój, Polanica-Zdrój nebo Duszniki-Zdrój.

Kousíček od státních hranic, těsně sousedící s vesnicí Bílá Voda, leží nejstarším hornické město v Polsku jménem Złoty Stok, zlato se tu těžilo již v 10. století.

Pro milovníky techniky a železnice je přímo ideálním cílem výletu Slezská Javořina (Jaworzyna Śląska), kde se nachází nejstarší železniční muzeum v Polsku. V expozici muzea je umístěno asi 1,5 km železničních kolejí a více než padesát lokomotiv (polských, německých, anglických, rakouských i amerických).

V městech Jawor a Svídnice se nacházejí kostely Míru – nejstarší církevní stavby s dřevěnou kostrou v Evropě, které jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Další podrobnosti můžete nalézt například na adrese Dolny Śląsk (dolnyslask.travel).