Novým ředitelem Galerie moderního umění v Hradci Králové je František Zachoval

16. 10. 2018

Radní Královéhradeckého kraje jmenovali Františka Zachovala novým ředitelem Galerie moderního umění v Hradci Králové. Nahradí končícího ředitele Tomáše Rybičku, který galerii vedl 21 let. František Zachoval se funkce ujme 1. dubna příštího roku.

„Prvně bych chtěla poděkovat končícímu řediteli Tomáši Rybičkovi za dlouholetou skvělou práci ve vedení galerie. Výběrová komise se shodla na tom, že František Zachoval splňuje všechny požadavky na funkci ředitele. Na základě osobního pohovoru i předložené koncepce rozvoje a řízení Galerie moderního umění v Hradci Králové došlo ke jmenování Františka Zachovala do ředitelské funkce, ve které mu přeji mnoho úspěchů,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast kultury Martina Berdychová.

Hradecká galerie moderního umění sídlí od roku 1990 v secesní budově někdejšího Záložního úvěrového ústavu na Velkém náměstí. V letech 2014–2016 prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 126 milionů korun, za kterou obdržela prestižní ocenění Stavba roku 2017. Galerie má zhruba 5 500 uměleckých děl a souborů. Stálá expozice sleduje vývoj českého moderního umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců.

„Plánuji zahájit širší diskusi s akademickou obcí, odbornou veřejností a se zřizovatelem galerie, která povede k definování zřetelné podoby galerie. Tato podoba by měla být v kontextu galerií a muzeí v České republice jedinečná a má být propojena se specifiky místního prostředí. Místním specifikem je silná a v České republice unikátní tradice architektury, urbanismu a práce s veřejným prostorem. Vše by bylo doplněné výraznými výtvarnými výstavami akcentujícími k architektuře,“ řekl budoucí ředitel Galerie moderního umění v Hradci Králové František Zachoval.

František Zachoval pochází ze Šumperka. Je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, kde získal titul MgA. V letech 2006 – 2014 působil v Akademii výtvarných umění v Praze jako vedoucí Digitální laboratoře, kde spoluzaložil audiovizuální archiv k výtvarnému umění Artyčok TV. Následně se stal ředitelem Českého centra v Bukurešti. V roce 2017 byl rok prezidentem sdružení EUNIC Romania, jež sdružuje 14 kulturních institutů akreditovaných v Rumunsku. Devětatřicetiletý František Zachoval se věnuje také překladatelské a výzkumné činnosti a je kurátorem či administrátorem více než dvaceti výstav, konferencí a projektů.