Nové centrum v Trutnově nabízí poradenské a vzdělávací služby

17. 5. 2022

Královéhradecký kraj dokončil v Trutnově stavbu nového regionálního poradenského a vzdělávacího centra při zdejší pedagogicko-psychologické poradně. Rekonstrukce objektu bývalého internátu střední lesnické školy vyšla na necelých 75 milionů korun s DPH, z čehož dotace pokryla 45 milionů.

„Rekonstrukcí prošla všechna podlaží budovy včetně úprav venkovního prostranství, výměny střešní krytiny a kompletního zateplení. V rámci projektu jsme také pořídili vybavení do nových odborných pracoven. Pro osoby s tělesným postižením jsme zajistili bezbariérový vstup instalací osobního výtahu, díky kterému budou mít i snadnější pohyb po budově. Realizace veškerých stavebních úprav trvala 19 měsíců a kraj za ně zaplatil necelých 75 milionů korun. Z této částky pokryla 45 milionů dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu, “ sdělil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice.

Nové Poradenské a vzdělávací centrum Královéhradeckého kraje poskytne zázemí třem organizacím. Kromě trutnovského pracoviště pedagogicko-psychologické poradny v něm bude realizovat svoji činnost též speciálně pedagogické centrum a školské pracoviště pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Dojde tak k unikátnímu propojení poradenských a vzdělávacích služeb, které umožní další zkvalitnění vzájemné spolupráce a přiblíží služby široké škále klientů.

„Ve své každodenní praxi se pedagogové setkávají s nejrůznějšími výukovými a výchovnými problémy a nemusí se jednat pouze o výukově slabší žáky. Své obtíže řeší i ti talentovaní. Především je třeba před jejich problémy nezavírat oči. Děti a jejich rodiče musí vědět, že existuje řešení a že jim lze pomoci. My takovou pomoc nabízíme, v novém centru budou jak poradenské, tak vzdělávací služby v rámci školského systému pro velký okruh klientů,“ sdělil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za krajské školství.

V Královéhradeckém kraji nabízí své služby pět pracovišť pedagogicko-psychologické poradny, která se nacházejí v každém okresním městě. Ve své činnosti se zaměřují nejen na podporu klientů s nejrůznějšími výukovými a výchovnými obtížemi, ale též klientů s mimořádným nadáním, s nedostatečnou znalostí českého jazyka a v současné době stále častěji i s nejrůznějšími obtížemi v oblasti emočního prožívání.

Zároveň je v kraji bohatá síť speciálně pedagogických center, které poskytují služby pro klienty s mentálním, tělesným, zrakovým i sluchovým postižením, autismem a vadami řeči.

Školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků zaměřuje svoji činnost na vzdělávání pedagogů všech typů škol. Celoročně nabízí a realizuje pro pedagogy zajímavé vzdělávací kurzy, které rozšiřují jak jejich odborné znalosti, tak i pedagogické kompetence.

Fotogalerie