Na výměnu kotlů půjde dvakrát víc peněz oproti plánu

13. 5. 2021

Prostředky na takzvané kotlíkové dotace, tedy výměnu starých nevyhovujících kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zdroje vytápění, se významně navýší. Alokace v aktuální třetí vlně vzroste o více než 56 milionů korun na celkových zhruba 114 milionů. Královéhradecký kraj tak může uspokojit dalších téměř 500 žadatelů o dotaci.

Snížení emisí z lokálních topenišť se Královéhradecký kraj aktuálně snaží dosáhnout prostřednictvím již třetí vlny kotlíkových dotací. Příjem žádostí proběhl v září loňského roku a původně hodlal rozdělit přes 57 milionů korun.

„Uspěli jsme s žádostí o podporu z programu Nová zelená úsporám. Získané prostředky využijeme na poskytnutí dotací žadatelům, kteří v zatím poslední vlně splnili všechny podmínky, ale kvůli nedostatku finančních prostředků skončily jejich žádosti v zásobníku. Jedná se o 484 žadatelů,“ uvádí radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Doposud se v Královéhradeckém kraji s pomocí takzvaných kotlíkových dotací vyměnilo přes 6000 starých nevyhovujících kotlů. Žadatelé si mezi sebou rozdělili přes 550 milionů korun. Přestože již od září roku 2022 nebude možné topit v kotlích první a druhé emisní třídy, stále jich využívá velké množství domácností.