Na podporu zapojení do kandidatury Broumova má kraj speciální dotační program

21. 11. 2022

Broumov úspěšně pokračuje v cestě za titulem Evropské hlavní město kultury 2028. Královéhradecký kraj, hlavní partner této kandidatury, vyhlásil dotační program na podporu zapojení dalších kulturních aktérů a projektů realizovaných na území kraje s přímým dopadem na kandidaturu města Broumova. Žádosti do dotačního programu s celkovou alokací 3 miliony korun mohou zájemci posílat do 21. listopadu prostřednictvím datové schránky.

Jedná se o mimořádný dotační titul, který jsme vyhlásili v souvislosti s tím, že město Broumov usiluje o titul Evropské hlavní město kultury 2028. My tuto kandidaturu vnímáme jako kandidaturu celého Královéhradeckého kraje, a proto vyhlašujeme tento speciální dotační program. Chceme tak podpořit aktéry kulturního dění plánovaného v příštím roce napříč celým regionem i kulturní subjekty, které svým zaměřením a obsahem odpovídají kandidatuře Broumova. Jsme otevřeni nápadům, které pomohou kandidaturu Broumova dovést do úspěšného cíle. Věřím, že kultura umí měnit svět okolo nás, pozvednout a třeba i rozvinout některé zapomenuté části kraje,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za kulturní oblast a cestovní ruch.

Čtěte více: Broumov jako historicky nejmenší kandidát postupuje do finále soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028

Informace k dotačnímu programu s celkovou alokací tři miliony korun najdou zájemci na http://dotace.kr-kralovehradecky.cz. K odeslání žádosti o dotaci již musí využít datovou schránku. Součástí povinné přílohy je doporučení Nadačního fondu Broumov – město kultury, aby potenciál projektu v žádosti byl v souladu s kritérii a hodnotami Evropského hlavního města kultury. „Královéhradecký kraj tak připravil možnost, jak ještě více broumovskou kandidaturu podpořit a speciální dotační program je nejpřímější cestou,“ dokončila náměstkyně Berdychová.

V říjnu letošního roku vybrala mezinárodní porota Broumov společně s Českými Budějovicemi do finále soutěže o titul Evropského hlavního města. Cesta za titulem pro celý region nabízí nové příležitosti a možnosti spolupráce, zapojení co nejširšího spektra kulturních aktérů do spolutvorby a realizace programu kandidatury. Cílem je rozvíjet kulturní dění v kraji, promyšleně a udržitelně usilovat o networking v kulturní obci a podporovat přeshraniční a mezinárodní spolupráci.

V následujících měsících budeme rozvíjet projekty z přihlášky, národní i mezinárodní partnerství a užívat si jedinečnou cestu, která se nám otevírá. Vážíme si partnerství s Královéhradeckým krajem a jeho podpoře, díky které se mohou zapojit další zájemci z celého kraje a pomoci nám splnit si velký sen,“ řekla koordinátorka kandidatury Marie Silondi.