Muzeum východních Čech prošlo digitální evolucí, nyní zkouší uspět v prestižní soutěži muzeí

9. 3. 2021

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se v letošním ročníku soutěže muzeí Gloria musaealis uchází o ocenění hned čtyřikrát, a to v kategoriích o nejlepší výstavu, muzejní publikaci a počin roku. Do této poslední kategorie přihlásili soubor téměř 50 digitálních produktů, které vznikly během uplynulého roku a zcela změnily přístup hradeckých muzejníků k výstavní činnosti.

„Je neuvěřitelné, jak rychle a efektivně se pracovníci Muzeum východních Čech v Hradci Králové dokázali adaptovat na loňskou pandemii a vytvořili soubor digitálních výstav, prohlídek i exkurzí. Držím našemu muzeu v prestižní soutěži palce, věřím, že uspějeme, protože na přihlášené výstavy i nově vydané knihy můžeme být jen pyšní,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

V kategorii výstava roku je přihlášená výstava Uprostřed Koruny české, která nabídla pohled na kulturní bohatství východních Čech ve 13. až 16. století. Celkem bylo k vidění více než 400 exponátů všech uměleckých oborů od dokladů každodennosti, přes architektonické detaily, umělecké řemeslo, zbraně, mince, písemné dokumenty, rukopisy, pečeti až k sochám a deskovým malbám.

Muzeum východních Čech prošlo digitální evolucí, nyní zkouší uspět v prestižní soutěži muzeí

V kategorii publikace roku přihlásilo muzeum hned dvě knihy, které loni vydalo. Tou první je podrobné dílo Hrad v Hradci Králové Radka Bláhy a Jiřího Slavíka. Publikace představuje shrnutí starších poznatků i nová dosud nepublikovaná zjištění o hradu, který v Hradci stával. Nové objevy například ukazují, že v budově bývalé solnice se dodnes dochovala část starší stavby, snad hradního paláce.

Druhou je pak kniha Pavly Koritenské Školní obrazy. Školní obrazy byly v minulosti běžnou součástí výuky a učitelé je využívali v řadě vyučovacích předmětů. Pozoruhodná je jistě výtvarná stránka i tematická různorodost.

Jako počin roku přihlásilo vedení hradeckého muzea masivní soubor svých digitálních produktů, které vytvořilo v uplynulém roce. Jedná se skutečně o doslovný přerod výstavní činnosti.

Digitální evoluce

Pandemie koronaviru a s ní spjatá vládní opatření už prakticky rok omezují chod Muzea východních Čech, jehož výstavní prostory musejí zůstat zavřené. Hradečtí muzejníci se však velmi brzy adaptovali na nové podmínky a využili všechny dostupné prostředky i zaměstnance, často i jejich rodinné příslušníky, a doslova přestěhovali svoji činnost do virtuálního prostředí. Celkem vzniklo na 50 produktů v osmi kategoriích informatiky, které zhlédlo 48 000 návštěvníků.

Muzeum východních Čech prošlo digitální evolucí, nyní zkouší uspět v prestižní soutěži muzeí
Ukázka, jak vypadá prohlídka panoramatické digitální výstavy.

„V březnu 2020 vstoupilo do karantény úplně jiné muzeum, než je dnes. Není to však proces změny jednorázový, v muzeu panuje všeobecná shoda, že byl nastaven nový standard v muzejní práci. Jinak řečeno, Muzeum východních Čech v Hradci Králové se přestalo bát informatiky a naplno ji přijalo za svou,“ uvedl ředitel muzea Petr Grulich.

Během uplynulého roku muzeum nabídlo čtyři panoramatické prohlídky fyzických výstav v sedmi sálech, kterými bylo možné volně procházet a jednotlivých vystavených předmětů interaktivně čerpat informace.

Vznikly tři plně digitální výstavy s texty, fotografiemi, mluveným slovem a dalším obsahem a čtyři multimediální digitální exkurze, které kombinují charakter digitální výstavy a virtuální prohlídky určité lokality.

Zájemci si mohli a stále mohou poslechnout 11 audiopohádek a šest přednášek pro veřejnost, které jsou dostupné na sociální sítí Youtube. Zpřístupněno je také pět interaktivních geomap s příběhem, které cestovatele provedou například po zaniklých hradeckých kostelích.

Vrcholem pomyslné digitální muzejní revoluce se stal adventní trh, který nahrazoval zrušený 31. ročník oblíbeného adventního trhu v Hradci Králové. Muzeum připravilo a natočilo sérii videí a edukačních textů, které představily nositele lidových tradic a jejich dílo. Ve speciálním e-shopu pak bylo možné výrobky mistrů také zakoupit.

Soutěž Gloria musaealis má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových stálých expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví. Do minulého ročníku přihlásilo 60 muzeí a galerií působících na našem území celkem 87 projektů.