Modernizace a přístavba pavilonu DIGP v areálu rychnovské nemocnice má stavební povolení

11. 3. 2021

Rychnovská nemocnice by se měla již brzy dočkat potřebné modernizace za více než 650 milionů korun. Královéhradecký kraj má stavební povolení s nabytím právní moci, do konce března 2021 bude mít k dispozici projektovou dokumentaci pro provedení stavby včetně rozpočtu. Zahájení realizace stavby se v případě získání státní dotace ve výši 300 milionů korun předpokládá v roce 2021 a ukončení v roce 2023.

Ke stávajícímu sedmipodlažnímu pavilonu DIGP, kde je dětské oddělení, interna, gynekologie a porodnice a po rekonstrukci zde přibude ambulantní péče a centrální sterilizace, se přistaví pětipodlažní budova. Obě části budou vnitřně propojeny rampami. V přístavbě bude umístěna emergentní, akutní a intenzivní péče spolu s lůžkovými jednotkami JIP a ARO, centrálními operačními sály a lůžkovými odděleními chirurgie a ortopedie. Vznikne tak jeden funkční celek akutní medicíny, který bude optimálně využívat stávající personální kapacity bez potřeby jejího navýšení.

„Jsme připraveni velmi rychle začít hledat stavební firmu. Jednáme zároveň s vládou a řešíme podrobnosti financování této akce. Stavební úpravy přinesou rychnovské nemocnici především finanční úsporu a větší komfort pro pacienty, protože vše se dostane pod jednu střechu,“ říká první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Spádová oblast Nemocnice Rychnov nad Kněžnou má více než 80 tisíc obyvatel. Nedaleko se nachází rekreační oblast Orlických hor i nejvýznamnější průmyslová zóna v kraji Solnice-Kvasiny v kraji s 12 tisíci zaměstnanci. K podpoře infrastruktury v jejím okolí se stát zavázal již v roce 2015, kdy bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem a přijato Usnesení vlády ČR č. 97 z roku 2015.