Mlčeti zlato ve vědě neplatí. Nástrojem na popularizaci může být i TikTok

29. 11. 2022

Královéhradecký kraj za podpory Akademie věd ČR uspořádal 24. listopadu na Univerzitě Hradec Králové již tradiční konferenci k etické výchově s názvem MLČETI ZLATO aneb Jak komunikovat složitá témata. Pestrá skupina řečníků, mezi kterými byli zastoupeni vědci, akademici a lidé z oblasti médií, diskutovala o možnostech a potřebě komunikace důležitých společenských témat směrem k široké veřejnosti.

do textu

„Téma komunikace a schopnosti dobře komunikovat je v době obrovského množství zpráv velmi důležité a my jsme dennodenně svědky toho, že různé autority vyjadřují rozdílné názory. Jsem velmi rád, že se na této konferenci pořádané Královéhradeckým krajem sešli různí odborníci napříč profesemi, kteří nám pomohli přiblížit způsob, jak do vzdělávání, ale i běžné komunikace, přinášet srozumitelné, relevantní informace a odolávat dezinformacím. Tato témata jsou v rámci rozvoje moderního školství v našem kraji klíčová,“ řekl náměstek pro oblast školství Arnošt Štěpánek.

Konference určená pro pedagogické pracovníky, ale i zájemce z řad široké veřejnosti, se uskutečnila 24. listopadu 2022 na Univerzitě Hradec Králové a celá její diskusní část je dostupná na YouTube kanále Královéhradeckého kraje.

Dopoledního programu konference se účastnilo celkem šest odborníků napříč profesemi. Média zastupovali Miloš Čermák, komentátor serveru Seznam Zprávy a Ondřej Vaňura, reportér vědecké redakce Českého rozhlasu. Za vědeckou a výzkumnou oblast přijali pozvání k diskusi Ondřej Beránek, islamolog a místopředseda Akademické rady AV ČR a Jaroslav Petr, pracovník Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze. V pestré skladbě řečníků nechyběli ani zástupci z řad pedagogů. Svými názory do diskuse přispěli Klára Šeďová, odbornice na komunikaci ve školní třídě a dialogické vyučování, vědecká ředitelka Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik a Josef Šlerka, vysokoškolský pedagog Univerzity Karlovy a odborník na analýzu dat ze sociálních sítí.

do textu 2

Odborníci debatovali nad rozdíly komunikace důležitých společenských témat ve vědě a v médiích, která je z časového i jazykového hlediska odlišná. „Vědci fungují pomalu, někdy pracují na vědeckém článku tři až čtyři roky. Média naopak vyžadují rychlost,“ řekla Klára Šeďová. Komentátor Miloš Čermák dodal, že nejlepším popularizátorem vědy je TikTok. „Vychází vstříc tomu, co vás zajímá. Jsou tam statisíce videí, která popularizují vědu,“ dodal Čermák. Podle biologa Jaroslava Petra je problémem specifický jazyk vědy. Úspěch podle něj tkví v překladu vědeckého obsahu do jazyka cílové skupiny.

do textu 3

Odpolední část konference patřila workshopům, které organizátoři rozdělili na dva bloky. V prvním bloku si mohli účastníci vybrat ze tří praktických přednášek z oblasti školství a médií. Ve druhém bloku bylo na výběr z témat kritické myšlení a fake news ve výuce přírodovědných předmětů.

Konference se konala pod záštitou předsedkyně Akademie věd České republiky prof. RNDr. Evy Zažímalové, CSc., dr. h. c. a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji II.

Fotogalerie