Místní akční skupiny pomáhají uprchlíkům

16. 3. 2022

Místní akční skupiny (MAS) Královéhradeckého kraje mapují svá území na venkově a aktivně se zapojují do pomoci válečným uprchlíkům. Zaměřují se na volnočasové aktivity a začleňování nově příchozích do běžného života.

Konkrétní činnost MASek v kraji:

  • Místní akční skupina Království – Jestřebí hory zřídila hned po vypuknutí války transparentní účet na pomoc Ukrajině, číslo účtu: 380381385/0600. Obce, firmy, spolky i jednotlivci už na něj poslali více než 472 tisíc korun a další peníze stále přicházejí. Po konzultaci s ukrajinskou stranou organizátoři za vybrané peníze nakupují materiál pro charkovské zdravotníky v první linii. „Sehnali jsme už tisíc lékárniček, zaškrcovadla nebo balistické přilby. Kupovat budeme také ochranné vesty a další materiál. První dodávku vezeme ve středu do Hradce Králové, odkud bude putovat přímo do Charkova. Chtěl bych všem, kteří přispěli a stále přispívají na dobrou věc, moc poděkovat,“ cení si solidarity lidí jeden z organizátorů finanční sbírky Petr Záliš.
  • Místní akční skupina Krkonoše, ve spolupráci s neziskovkami a dobrovolníky z Vrchlabska, vytvořila koordinační platformu Vrchlabí pomáhá. „První humanitární sbírka se ve Vrchlabí konala dne 25. 2. 2022 a naplnila 10 dobrovolnických aut včetně hasičského auta SDH Čistá v Krkonoších. Cílová adresa Lvov. Cestou zpět se podařilo přepravit 20 ukrajinských občanů, kteří směřovali za svými známými do Polska a ČR. Lidé se na MAS Krkonoše obrací i s prosbou o kontakty na ubytování v ORP Vrchlabí a o materiální pomoc včetně oblečení pro nově příchozí. Ve spolupráci s Obcí Lánov a vyhlášenou humanitární sbírkou pořádanou v infocentru se tak naskytla možnost vytvořit i menší sklad v kanceláři MAS Krkonoše,“ sdělila Kateřina Fejglová. S prvními balíčky s oblečením nám zase pomohlo Pirátské centrum v Jihoslovanské 144, Trutnov, kde momentálně probíhá dobrovolnická výzva pro doplnění šatníku. Aktuálně se řeší problém s nedostatkem obuvi.
  • Hradecký venkov o.p.s. má úzké vazby s Asociací pro evropský rozvoj Karpatského regionu. Spolupracujeme s paní Larysou Prodanets, kterou jsme kontaktovali ve věci pomoci Ukrajině v této šílené situaci. Larysa, která již několik let žije ve Hvozdnicích, založila spolu se svým manželem neziskovou organizaci Leader Projects a vyhlásila sbírku na pomoc Ukrajině. Sesbíraná humanitární pomoc odjela na Ukrajinu do města Užhorod, kde dochází k přerozdělování pomoci a rozvážení do jednotlivých měst v Zakarpatské Ukrajině, kam také zamířili uprchlíci ze západní části Ukrajiny. V současné době tu ubytovávají asi 45 tisíc převážně žen a dětí. Zároveň s touto pomocí se nově nyní podílejí na pomoci Ukrajincům, kteří jsou již registrováni v Krajském asistenčním centru v Aldisu,“ uvedla předsedkyně Krajské sítě MAS Královéhradeckého kraje, Jana Kuthanová.

MAS Královéhradeckého kraje připravily tři tipy, co dělat s válečnými uprchlíky, kteří dorazí na území našeho regionu:

1. Kontaktovat KACPU Aldis Hradec Králové, které za ně vyřídí veškeré dokumenty (lustrace, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování).

2. Pokud hledáte možnosti ubytování přímo v konkrétním městě, kontaktujte obecní úřad, který má přehled o ubytovacích kapacitách daného místa. Pokud si dál nevíte rady, zkuste se obrátit na nejbližší Místní akční skupinu, kterých je v Královéhradeckém kraji 15 (www.kralovehradecky.nsmascr.cz).

3. Pokud sháníte akutní materiální pomoc (potraviny, hygienické potřeby, oblečení) pro již zaregistrované uprchlíky, mohou vám také pomoci MASky.

MAS koordinují pomoc příchozím z Ukrajiny několika způsoby:

  •  Národní síť Místních akčních skupin ČR - platforma a společná databáze potřeb, přímá humanitární pomoc do Užhorodu;
  •  Místní akční skupina Opavsko z.s. – vznik skladů;
  • organizování převozu uprchlíků přímo z přechodu Velké Slemence (koordinátor Viktor zajišťuje seznamy lidí k převozu vždy na cca 12:00);
  • správa skladů a případný kontakt na humanitární sklady v území Královéhradeckého kraje pro akutní pomoc uprchlíkům;
  • spolupráce na individuálních, obecních a charitativních sbírkách v regionu;
  • zprostředkování kontaktů na potravinové banky, charitní šatníky, sociální služby, vzdělávací a volnočasové instituce.

MASKy se na kontinuální pomoc připravují a soustředí se zejména na volnočasové aktivity a začleňování nově příchozích do běžného života (nabídky zaměstnání, využití dotačních příležitostí pro integraci uprchlíků, benefiční akce, spolupráce a poradenství při umísťování dětí do škol a školských zařízení).

Hlavní rozcestníkové weby:

  • www.stojimezaukrajinou.cz - přehledné informace o pomoci Ukrajině na jednom webu (nabídky i prosby)
  • www.pomahejukrajine.cz - centrální místo pro vaši nabídku pomoci v různých oblastech (ubytování, doprava, právní pomoc, psychologická pomoc, tlumočení aj.)

Fotogalerie