Mezi poskytovatele sociálních služeb kraj letos rozdělí 1,3 miliardy korun

30. 1. 2023

Na provozu sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje půjde během letošního roku 1,3 miliardy korun. Je to o zhruba 150 milionů korun více než v loňském roce. Nárůst finanční podpory má kompenzovat inflaci, zvýšení cen energií a posílit prostředky na růst platů v oblasti sociální péče. O rozdělení této podpory mezi bezmála 250 žádostí konkrétních příjemců dnes rozhodli krajští zastupitelé.

„Jde o zcela zásadní podporu klíčovým poskytovatelům sociálních služeb na území kraje. Nejvýznamnější část prostředků směřuje na terénní, ambulantní a pobytové služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, finance směřují i do služeb pro rodiny s dětmi, osoby s duševním onemocněním, v krizové situaci nebo bez domova. Prostředky obdrží provozovatelé z řad neziskových organizací, organizací zřizovaných obcemi či přímo Královéhradeckým krajem. Tato podpora je zásadní pro udržení rozsahu a kvality sociální péče v našem kraji,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za sociální oblast.

Více než miliardu korun na sociální služby v Královéhradeckém kraji uvolní stát na základě úspěšného dotačního řízení. Krajští zastupitelé dnes rozhodli o rozdělení první, největší části finanční podpory přesahující 1,2 miliardy korun.

„V minulém roce jsme prostředky na provoz sociálních služeb rozdělovali postupně, letos přerozdělíme maximum této částky a malou část necháme v rezervě na dokrytí případných ztrát a na aktuální požadavky jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb v regionu,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Peníze na zajištění provozu sociálních služeb neplynou jen ze státních zdrojů: zásadní měrou přispívá také krajský rozpočet (zhruba 331 milionů korun) a prostředky ze Strukturálních fondů Evropské unie. Na financování se podílí také obecní a městské samosprávy i sami klienti.