Metodika paliativní péče v domově pro seniory si získala porotu

28. 6. 2022

Domov důchodců Dvůr Králové nad Labem získal Cenu inovace v sociálních službách za projekt rozvoje paliativní péče. Soutěž vyhlašuje Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. Letos se konal první ročník.

„Královéhradecký kraj do soutěže nominoval Domov důchodců Dvůr Králové nad Labem s jeho projektem rozvoje paliativní péče. Pracovníci domova jej představili porotcům a uspěli. Vedení domova i všem zaměstnancům chci moc pogratulovat k úspěchu a poděkovat za jejich práci, neboť paliativní péče není stále v zařízeních pro seniory samozřejmostí a domov ve Dvoře Králové nad Labem s paní ředitelkou Lídou Lorencovou představil cestu, jakou by se domovy mohly ubírat. Je to cesta plná empatie, souznění, respektování a lidské důstojnosti,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí.

„S paliativní péčí pracujeme už sedmý rok. V projektu Společně ke kvalitě financovaného z Evropského sociálního fondu jsme zúročili naše zkušenosti a vytvořili ‚kuchařku‘ pro domovy seniorů. Nabízíme v ní body nebo oblasti, které jsme řešili, naše pohledy na to, co nám pomohlo, nebo čeho bychom se měli napříště vyvarovat. Metodika je doplněna kazuistikami zaměstnanců, konzultantů i rodinných příslušníků. Budeme rádi, pokud osloví další organizace,“ vysvětluje ředitelka domova Ludmila Lorencová.

Do prvního ročníku soutěže se celkem přihlásilo 36 projektů. Cena se udělovala v osmi kategoriích.

Cena inovace v sociálních službách usiluje o nové a efektivnější řešení sociálních problémů, metod, postupů, a to zejména orientované na klienty služeb a jejich potřeby. Jejím cílem je přenášet dobře nastavené inovace, šířit je dále v rámci sociálních služeb v České republice a následně plošně zavádět systémové změny, ke kterým by měly inovace směřovat.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR je největší profesní organizace sdružující poskytovatele sociálních služeb v České republice.

Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo termálním stádiu. Cílem paliativní péče je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým. Zdroj: Wikipedia 

Metodika Paliativní péče v domově pro seniory si získala porotu