Krkonošský národní park slaví 60. narozeniny

24. 5. 2023

V Královéhradeckém kraji se nachází vůbec první založený národní park na území České republiky. Jeho vznik byl vyvrcholením několika desetiletí úsilí o ochranu krkonošské přírody. Letos 17. května to je přesně 60 let od jeho oficiálního založení a Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) k oslavě tohoto významného jubilea připravila celou řadu zábavných a vzdělávacích akcí. Ta hlavní se uskuteční v pátek 19. května ve Vrchlabí a láká na večerní videomapping z historie a ochrany přírody KRNAP.

do textu 1
Foto: Správa Krkonošského národního parku

Správa Krkonošského národního parku od dubna realizuje v krkonošských městech nebo obcích zábavná odpoledne. Další se uskuteční 3. června v Janských Lázních, 24. června v Poniklé, 15. července v Jilemnici, 12. srpna v Rokytnici nad Jizerou a 9. září v Žacléři. Pro děti organizátoři připravili hry s krkonošskou a environmentální tematikou. Veškeré informace k akcím zájemci najdou na webu www.krnap.cz.

Hlavní akci k 60. výročí Správa KRNAP naplánovala na pátek 19. května ve Vrchlabí. Na Náměstí T. G. Masaryka se uskuteční tři koncerty a vyvrcholením akce bude večerní videomapping na jižní fasádu bývalého augustiniánského kláštera. Oslavy začínají v 16 hodin koncertem crossoverové skupiny Tlupa.

V rámci oslav 60. výročí založení Krkonošského národního parku Správa KRNAP naplánovala celou řadu akcí, které potrvají až do října letošního roku. S oslavami se pojí také dvě fotografické výstavy. Fotografie účastníků pravidelných krkonošských fotovycházek zájemci mohou spatřit ve vstupní chodbě sídla Správy KRNAP ve Vrchlabí na adrese Dobrovského 3. Druhá výstava velkoformátových pláten o krásách, důvodech ochrany a problémech, kterým musí KRNAP čelit, je k vidění v Ekocentru Krtek ve Vrchlabí. V polovině roku KRNAP také představí krátkometrážní dokumentární film o Krkonoších. 

do textu 2
Foto: Správa Krkonošského národního parku

Poslední akcí, která je spojená s oslavami 60. výročí založení KRNAP, je otevření nového vrchlabského Návštěvnického centra Krkonošského národního parku, které Správa KRNAP plánuje na podzim. Budova bývalého augustiniánského kláštera, později sídla Krkonošského muzea Správy KRNAP, byla pro veřejnost uzavřena od října roku 2017. Objekt prošel stavební rekonstrukcí pro potřeby Návštěvnického centra KRNAP. 

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí návštěvníci najdou na facebooku Správa KRNAP.

HARMONOGRAM AKCÍ

DO TEXTU 3

Fotogalerie