Královéhradecký kraj spustil on-line výuku češtiny pro Ukrajince

31. 3. 2022

Zájem o výuku češtiny pro dospělé Ukrajince v budově krajského sídla během několika dní zcela naplnil kapacitu úřadu. Kraj proto připravil alternativu, kterou využije větší množství zájemců – výuka se přesunula do on-line prostředí.

„Desetidílná série Praktická čeština pro Ukrajince – začátečníky obsahuje slovíčka a fráze, které se v běžné mluvě nejvíce vyskytují. Je určena pro Ukrajince, kteří s českým jazykem teprve začínají a chtějí si nejdříve rychle osvojit praktický jazyk. První lekce je zaměřena na základní komunikační fráze jako jsou pozdravy či rozloučení,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek.

Všechna výuková videa se objeví na krajském kanále na sociální síti Youtube a také na webu (Серія з десяти відео РОЗМОВНА ЧЕСЬКА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ – ПОЧАТКІВЦІВ / Výuka češtiny pro Ukrajince | Královéhradecký kraj (kr-kralovehradecky.cz). Součástí každé lekce je i slovníček, který si uživatelé mohou stáhnout a slouží jim jako učební pomůcka.

Královéhradecký kraj začal učit Ukrajince česky už 10. března, zájem byl ale tak velký, že se kapacita kurzů ihned naplnila. Prezenční výuka se pak následně přesunula do Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové.

„Abychom dokázali uspokojit tak velkou poptávku, museli jsme najít alternativu a přesunout kurzy do virtuálního prostředí, které umožňuje zapojení velkého počtu osob na vícero místech. Organizaci výuky českého jazyka zajistili zaměstnanci krajského úřadu, odboru školství a ve většině střeních škol v našem regionu probíhají různé programy pro uprchlíky, a to jak výuka češtiny, tak například volnočasové aktivity rodin a dětí. Chci touto cestou poděkovat všem, kdo se do výuky jazyků a organizaci dalších aktivit zapojili,“ doplnil Arnošt Štěpánek.

Урок 1 Розмовна чеська - Привітання, знайомство та поширені вирази

Урок 2 Розмовна чеська - Будинок, квартира та побутова техніка

Урок 3 Розмовна чеська - Вулиці, магазини і транспорт

Розмовна чеська - Числа, дні та місяці, пори року