Královéhradecký kraj pokračuje ve spolupráci se Zakarpatskou Ukrajinou

9. 1. 2023

Královéhradecký kraj navštívili zástupci partnerského regionu z ukrajinské Zakarpatské oblasti. Pracovní setkání v sídle kraje se nevyhnulo zhodnocení současné situace na Ukrajině ani debatě o možnostech konkrétní pomoci nebo o dalším rozvoji nadregionální spolupráce v budoucích letech. Kraj mezinárodní spolupráci rozvíjí soustavně, nedávno hostil župana slovenského Banskobystrického kraje a připravuje návštěvu maršálka Dolnoslezkého vojvodství.

do textu 2

 

„S partnerským regionem v Zakarpatské oblasti Ukrajiny nás pojí dlouholetá spolupráce. Je to region, který se Královéhradeckému kraji v ledasčem podobá – má významné zastoupení zemědělského průmyslu a je také vyhledávanou destinací pro lyžařské a jiné sporty i turistiku. S panem předsedou Chubirkem a jeho kolegy jsme vedli debatu nejen o spolupráci, ale také o momentální situaci na Ukrajině ve všech souvislostech. Díky tomu jsme mohli získat konkrétní představu o tom, jak bychom v budoucnu mohli více spolupracovat a podílet se na pomoci lidem, jejichž životy ovlivnila válka, ale i na tom, jak pokračovat například ve vzájemné podpoře v oblasti cestovního ruchu,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Zakarpatskou oblast reprezentoval předseda oblastní rady Volodymyr Chubirko, vedoucí oddělení mezinárodních a regionálních vztahů Vasyl Makovsky a zástupkyně Regionální rady Zakarpatska, předsedkyně Stálého výboru Regionální rady pro zdraví, práci, zaměstnanost a sociální ochranu obyvatelstva Olha Oleksyk.

Podle předsedy Chubirka mezi největší problémy na západě Ukrajiny patří především zabezpečení potravin, zdravotní péče a ubytování pro více jak 400 tisíců uprchlíků, kteří se do této části Ukrajiny přesouvají z válkou zasažených oblastí. Za aktuální problém považuje také převážení velkého množství raněných vojáků do místních nemocnic. Ty jim jsou schopny poskytnout ošetření a následnou péči, ale kapacity pro rehabilitaci nestačí.

„V ukrajinské Zakarpatské oblasti se aktuálně nachází asi 400 tisíc uprchlíků. To je zhruba tolik, jako v minulých měsících přišlo do celé České republiky. Jen v našem kraji jsme se takto zvládli průběžně postarat o 17 tisíc uprchlíků, za což chci znovu poděkovat veřejnosti, charitativním a neziskovým organizacím, které na tom mají obrovský podíl. Tito lidé se však nyní vrací zpět na Ukrajinu, a je proto potřeba zapojit se do symbolické pomoci, která může jejich životy co nejvíce vrátit do doby před válkou,“ doplnil hejtman.

Obě strany se tak dohodly, že jak v oblasti zdravotnictví, tak i například školství budou v nadcházející době úzce koordinovat řešení dopadů válečného konfliktu na tamní obyvatele. Kromě materiální pomoci budou totiž lidé a zejména děti na Ukrajině potřebovat zajistit i například různé ozdravné či rehabilitační pobyty.

 

do textu 3

Královéhradecký kraj se do pomoci partnerskému regionu na Ukrajině poprvé zapojil v březnu 2022. Tehdy poskytl humanitární pomoc čítající zdravotnický materiál zejména pro první pomoc a ošetření zraněných. V květnu kraj následně nakoupil elektrospotřebiče pro uprchlíky hledající útočiště na západě Ukrajiny. Další finanční prostředky na nákup trvanlivých potravin pro běžence na Ukrajině schválily orgány kraje v červnu.

Delegace ze Zakarpatí není v letošním roce jedinou partnerskou návštěvou. V březnu se uskutečnilo setkání za účelem rozvoje vzájemných vztahů v oblasti kultury a cestovního ruchu s polským Dolnoslezským vojvodstvím a v červnu do Královéhradeckého kraje přijela delegace z Banskobystrického kraje. Mezi další partnerské regiony Královéhradeckého kraje patří oblast Vojvodina v Srbsku, Republika srbská v Bosně a Hercegovině, kraj Tavuš v Arménii a aglomerace Walbrzych v Polsku.

Fotogalerie