Královéhradecký kraj plánuje příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem

5. 12. 2022

Královéhradecký kraj plánuje v roce 2023 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Jeho příjmy by měly činit rekordních 5,8 miliardy korun a výdaje téměř 6 miliard korun. Vyšší výdaje na investice kraj plánuje dokrýt přebytkem rozpočtu z roku 2022, případně na to bude čerpat již dříve schválený investiční úvěr. Investovat chce nadále ve velké míře do nemocnic, sociální péče a silniční infrastruktury. Rozpočet rovněž počítá s dostatkem financí na provoz veřejné dopravy. Návrh rozpočtu dnes jednomyslně schválili krajští zastupitelé.

Pro příští rok musíme nadále brát v úvahu působení vnějších světových vlivů na naši ekonomiku, a jsme proto připraveni na další případné zdražování energií. Uvědomujeme si, jaký dopad by tento vývoj mohl mít na nemocnice, sociální služby, školy i další krajská zařízení, a proto počítáme s vyšší rezervou, abychom případně dokázali kompenzovat výpadky a zajistit provoz všech námi zajišťovaných veřejných služeb. Navzdory zmíněným ekonomickým problémům chceme nadále masivně investovat. Prioritou je pro nás pokračování modernizace sítě nemocnic a sociální péče a také silniční infrastruktury včetně dalších investic v rámci průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, které jsou klíčové pro další rozvoj průmyslu v našem kraji,“ uvedl k plánům na příští rok hejtman Martin Červíček.

Odhadované výdaje plánovaného rozpočtu jsou vyšší oproti předpokládaným výdajům v roce 2022 o 432 milionů korun. Daňové příjmy v roce 2023 podle odhadů vzrostou o 615 milionů korun oproti roku 2022.

Do rozpočtu na rok 2023 není započítán přebytek z letošního roku, který kraj předpokládá uzavřít v černých číslech. Tento přebytek plánuje využít na financování investic. Vedle toho případně na dokrytí výdajů hodlá čerpat 400 milionů korun z již dříve schváleného úvěru.

Naším cílem je finančně krýt zásadní stavební investice v jičínské, trutnovské a rychnovské nemocnici i v řadě domovů pro seniory, a to i za použití úvěru, nebude-li zbytí. Každoroční miliarda do krajské silniční sítě je vedle toho náš základní politický závazek. Rozpočtově však myslím směřujeme do poklidnějších dob, a to i když je vysoká inflace. Dva roky covidu a následný nárůst cen energií byly problémem větším, v podmínkách pádivé inflace už umíme pracovat. A začínající recese může být velikou příležitostí pro další stavební investice v kraji, ty tak budou pořízeny za lepších podmínek, nadto s využitím evropských dotací,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro finance Rudolf Cogan.

Téměř třetina výdajů v roce 2023 půjde na dopravu. Z částky 1,7 miliardy korun tvoří většinu náklady na provoz veřejné dopravy. Další významnou položkou rozpočtu jsou výdaje do zdravotnictví, kde kraj příští rok plánuje uvolnit 754 milionů korun na provoz nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Ve fondu rozvoje a reprodukce, který kraj využívá v rámci investic do oprav, údržby, rekonstrukcí i modernizací svého majetku, je připraveno téměř 667 milionů korun. Navrhovaný rozpočet počítá také s 98 miliony korun na dotační programy – do obnovy venkova, kultury, památkové péče či sportu po celém Královéhradeckém kraji.

Také v příštím roce kraj počítá s co největším využíváním evropských, státních a jiných fondů a dotačních programů. Na předfinancování a společné financování dotovaných projektů kraj vyčlení zhruba 389 milionů korun. Jedná se téměř výhradně o investice, a to například na snížení energetické náročnosti budov, výstavbu silnic či rekonstrukci škol a dalších zařízení.

Hlavními cíli rozpočtu kraje pro rok 2023 bude ale zajištění pokračujícího bezproblémového provozu hromadné dopravy, nemocnic, sociálních zařízení či škol, a to navzdory vysokým cenám energií, a také zlepšování zdravotní a sociální péče, příprava stovek nových pracovních míst v průmyslu a v neposlední řadě efektivnější využívání energií.