Královéhradecký kraj hledá způsob, jak pomoci předcházet škodám způsobených vlkem

10. 2. 2021

Radní Královéhradeckého kraje ve spolupráci s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací chtějí pomoci řešit neustávající problémy s přibývajícími útoky vlků na hospodářská zvířata, které ohrožují pastevectví v příhraničí, zejména na Broumovsku. Vznikla speciální komise rady, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou, již vlci jako zvláště chránění živočichové mají.

Královéhradecký kraj hledá způsob, jak pomoci předcházet škodám způsobených vlkem

„Vlci za rok 2020 způsobili úhyn či poranění a následně utracení 183 kusů hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun. Stát vyplácí náhrady škody, které vznikají zejména na ovcích, ale i skotu a koních. Chovatelům nicméně vnikají i další ztráty, například na přírůstcích, v plemenitbě, ale je zde i permanentní stres a citová újma. Věnovali svým chovům často desítky let a nyní uvažují, zda raději neskončit,“ uvedl náměstek Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Kraj proto zřídil komisi Rady Královéhradeckého kraje, která problematikou výskytu vlka v regionu bude aktivně zabývat. Jejím předsedou se stal Pavel Bělobrádek, členství bylo nabídnuto zástupcům Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Výzkumného institutu ochrany genofondů, Českomoravské myslivecké jednoty (konkrétně okresního mysliveckého spolku Náchod), Hnutí DUHA, měst a obcí (konkrétně zástupce DSO Broumov), chovatelů hospodářských zvířat a akademické sféry.

„S přibývajícími útoky se názory na řešení problémů s vlky se stále více vyhraňují. Jedni chtějí vlka rovnou vystřílet, jejich oponenti vidí řešení pouze na straně chovatelů – ve stavbě plotů, změně systému chovu a rychlém vyplácení kompenzací státem. V komisi se sejdou zemědělci, zástupci ochranářů i státu, abychom se pokusili společně najít kompromis. Kraj se pokusí ujmout role mediátora, koordinátora a moderátora debat. Snahou bude zchladit emoce a vyhrocenou situaci převést na racionální základ. Nečekám zázraky ani shodu v řádu týdnů. Je třeba trpělivosti a konstruktivního přístupu všech dotčených stran. Musíme brát v úvahu i zkušenosti z jiných evropských zemí, zejména našich sousedů,“ dodal Pavel Bělobrádek.

V roce 2020 vlci zapříčinili úhyn 183 kusů hospodářských zvířat, z nichž bylo 148 kusů ovcí. Chovatelé požádali o náhradu po 72 útocích. Výše náhrad, které poškozeným kraj vyplatil za škody způsobené těmito predátory, je 1,6 milionu korun. Největší škodu, kterou za uplynulých pět let vlci způsobili, dosáhla 884 tisíc korun za 41 ovcí během jednoho útoku. Stalo se tak v červnu roku 2019 v Šonově u Broumova.

Škody způsobené vlkem
rok počet případů  náhrada škody  uhynulá zvířata
2016 19 186 700 Kč 81
2017 20 255 692 Kč 70
2018 27 535 917 Kč 94
2019 46 2 437 595 Kč 176
2020 72 1 602 237 Kč 183