Královéhradecký a Liberecký kraj budou spolupracovat v oblasti inovací

24. 6. 2021

Královéhradecký kraj posiluje spolupráci s Libereckým krajem. Oba regiony pojí řada průmyslových odvětví, které je možné společně rozvíjet, a podporovat tak podnikání. Shodli se na tom náměstek hejtmana Pavel Bulíček a jeho liberecký protějšek Zbyněk Miklík.

Královéhradecký a Liberecký kraj budou spolupracovat v oblasti inovací
Náměstek Pavel Bulíček (vpravo) během pracovní cesty po Libereckém kraji.

„Královéhradecký a Liberecký kraj se potkávají v mnoha tématech a odvětvích, například: propojení textilu a oblasti biomedicíny, oblast digitálních technologií, umělé inteligence a kybernetické bezpečnosti. Vzájemnou spoluprací posilujeme svůj význam na národní i evropské úrovni. Oba regiony už spoluvytvářejí centrum pro digitální inovace. Možnosti další spolupráce chceme dál rozvíjet,“ uvedl náměstek pro investice, informační technologie a inovace Pavel Bulíček.

Královéhradecký kraj připravuje Krajské inovační centrum. Na projektu eDIH (European Digital Innovation HUBs), který získal podporu z národní úrovně a pokračuje ve výzvě Evropské unie, se podílejí subjekty z Královéhradeckého i Libereckého kraje. Vznik tohoto centra zvýší inovační potenciál obou regionů. Jeho služby usnadní firmám přístup k nejmodernějším technologiím v oblasti digitálních inovací a služeb, které umožní rozšíření nových technologií (umělá inteligence, high performance computing, kyberbezpečnost) do firem.

Díky navázané spolupráci bude Královéhradecké inovační centrum sdílet zkušenosti s již fungujícím podnikatelským inkubátorem LipoInk, který je součástí rozvojové agentury Libereckého kraje. Centrum se bude soustředit zejména na podporu odvětví, ve kterých kraj vyniká. Jde zejména o biomedicínu, ICT, pokročilé zemědělství či textilní průmyslu.

Inovace v textilnictví

Náměstek Pavel Bulíček v rámci pracovní cesty do Libereckého kraje jednal také se zástupci Technické univerzity Liberec, kteří mu podrobně představili technologie využívané v textilním odvětví, výzkumné projekty v praxi a jejich návaznost na spolupráci s královéhradeckými textilními a biomedicinskými firmami jako jsou Ella CS, Inotex a další.

„Liberecká univerzita nabízí špičkové vybavení a erudovanou odbornost. V našem kraji působí množství textilních firem, spolupráce a využití výzkumných výsledků v praxi je z naší strany velmi vítaná a smysluplná. Věřím, že se nám podařilo nastavit první kroky spolupráce pod hlavičkou vznikajícího Královéhradeckého inovačního centra. Stejně tak počítáme i se spoluprací s dalšími univerzitami,“ doplnil náměstek Bulíček.