Krajské silnice čekají letos investice za půl druhé miliardy

10. 4. 2019

Královéhradecký kraj hodlá během roku investovat do silnic druhé a třetí třídy znovu rekordní sumu. Na téměř pět desítek stavebních projektů dokončených nebo zahájených v roce 2019 vynaloží 1,5 miliardy korun. V plánu je rekonstrukce 89 kilometrů silnic a 11 mostů.

Z roku 2018 přechází do letoška 21 staveb v hodnotě přes 600 milionů korun. Letos kraj zahájí 27 staveb v hodnotě téměř 900 milionů korun (prostavěno v roce 2019). Hodnota staveb, které přecházejí do roku 2020, respektive 2021 je dalších zhruba 600 milionů korun.

„Královéhradecký kraj už třetí rok v řadě investuje do svých silnic částku kolem miliardy korun. V minulosti do silnic druhé a třetí třídy nešel dostatek financí a jejich stav tomu odpovídá. Mezi nejvýznamnější dopravní stavby zahájené letos patří obchvaty Opočna a Domašína na Rychnovsku nebo rekonstrukce silnic z Hostinného do Rudníku, z Prkenného Dolu do Královce nebo silnice v Horním Kostelci na Náchodsku,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za dopravu a silniční hospodářství.

Stejně jako loni, více jak 600 milionů korun na dopravní investice pokryje Integrovaný regionální operační program (IROP), který letos financuje 14 projektů, z toho devět zahajovaných. Nejnákladnější stavbou z IROPu je přeložka silnice II/286 Jičín, Robousy – Valdice, kde se letos prostaví 130 milionů korun. Částku přesahující 105 milionů korun si letos vyžádá první etapa rekonstrukce komunikace II/326 z Nového Bydžova do Bašnice.

Druhým nejvýznamnějším zdrojem je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Letos podpoří například první etapu rekonstrukce silnice v průtahu Malšovou Lhotou, která vyjde na téměř 50 milionů korun.

V rámci akce Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny jde letos do výstavby obchvatu Opočna 100 milionů korun.

Dalšími zdroji jsou Interreg V-A Česká republika – Polsko, Fond rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje a Operační program životního prostředí.

V roce 2018 Královéhradecký kraj realizoval 42 rekonstrukcí a 20 souvislých oprav silnic v objemu 93 kilometrů a 15 mostů. Vynaložil na to přibližně 1,1 miliardy korun. Mezi ty nejnákladnější stavby patřila druhá etapa rekonstrukce silnice II/298 Ledce – Opočno, nebo například stavba nového mostu ve Svinarech za 65 milionů korun, na který řidiči znovu vyjedou v květnu tohoto roku.

Krajské silnice čekají letos investice za půl druhé miliardy

První náměstek hejtmana Martin Červíček představil meziroční vývoj krajských investic do komunikací...

Krajské silnice čekají letos investice za půl druhé miliardy

...a seznámil novináře s plánem rekonstrukcí na rok 2019

Krajské silnice čekají letos investice za půl druhé miliardy

O letošních opravách silnic prvních tříd informoval krajský ředitel ŘSD Marek Novotný

Soubory ke stažení