Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině bude v hradeckém Aldisu

1. 3. 2022

Uprchlíkům hledajícím útočiště v Královéhradeckém kraji bude pomáhat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. V hradeckém kongresovém centru Aldis ho zřídí kraj ve spolupráci se složkami IZS a dalšími organizacemi. V provozu bude nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a sloužit bude primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny.

Předpokládali jsme spuštění Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině od 1. března v hradeckém kongresovém centru Aldis. V tuto chvíli ale ještě probíhají organizační přípravy a řešení technických problémů a teprve v úterý padne definitivní rozhodnutí, kdy centrum uvedeme do provozu. V našem zájmu je, aby to bylo co možná nejdříve. Aktuálně prvotní kontakt pro uprchlíky zprostředkovává regionální pracoviště Odboru azylové a migrační politiky se sídlem na Ulrichově náměstí v Hradci Králové,“ uvedl po jednání bezpečnostní rady kraje hejtman Martin Červíček.

Centrum bude mít na starost registraci a veškerou prvotní administrativu při příchodu ukrajinských uprchlíků do Královéhradeckého kraje. Jedná se například o sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a podobně. Zároveň centrum zajistí jejich umístění do dočasného ubytování.

Do zajištění systému přijetí a dalšího pobytu uprchlíků jsou zapojeny složky IZS, Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Všeobecná zdravotní pojišťovna i dobrovolníci z řad českých občanů.