Kraj se intenzivně připravuje na období 2021+

15. 12. 2021

Regionální stálá konference (RSK), jíž předsedá hejtman Královéhradeckého kraje, se sešla na svém již 21. zasedání. Věnovala se výzvám a možnostem nového programového období.

Jednání se účastnili významní aktéři regionálního rozvoje kraje: zástupci vedení kraje, Svazu měst a obcí ČR, CzechInvestu, úřadu práce, Ministerstva pro místní rozvoj ČR a další. Program byl plný nových informací – především byly představeny hlavní cíle a možnosti podpory z národních i evropských zdrojů pro náš kraj. Významným partnerem v čerpání dotací EU z Integrovaného regionálního operačního programu bude nadále Centrum pro regionální rozvoj ČR, které představilo své aktivity.

„Královéhradecký kraj je připraven čerpat evropské i národní finanční prostředky a intenzivně připravuje další projekty. Novým nástrojem, který pomůže v oblasti dopravy, středních škol, zdravotnické záchranné služby a sociálních služeb, je Regionální akční plán. Nově máme možnost čerpat z Národního plánu obnovy, například na revitalizaci brownfieldů. Jedná se například o pevnost Josefov. Potřebujeme však znát konkrétní podmínky podpory, se kterou je úzce spjata projektová příprava. To je náš silný apel na národní úroveň.,“ říká hejtman Martin Červíček ve shodě s ostatními partnery z regionu.

Cílem RSK v nadcházejícím období bude mimo jiné podílet se na naplňování Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 21+, která reflektuje cíle Strategie regionálního rozvoje České republiky. Se strategií je pevně spojena cílená podpora aktivit řešících hospodářsky a sociálně ohrožená území, mezi něž v našem kraji patří Broumovsko a Královédvorsko. Silnými partnery pro rozvoj regionu budou i v dalších letech místní akční skupiny (nástroj CLLD) a Hradecko-pardubická aglomerace (nástroj ITI).

K dalším tématům zasedání RSK patřily aktivity v rámci Chytrého regionu (www.chytryregion.cz), mezi něž patří např. Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK. Ten získal první místo v národní soutěži Egovernment The Best. Pro obce je připraven nový nástroj Rozcestník pro starosty, který usnadní starostům jejich práci, orientaci v úředních povinnostech a pomůže v dalším rozvoji obce. Jsou otevřeny další vzdělávací moduly v Akademii Chytrého regionu a v roce 2022 bude vyhlášeno další kolo soutěže "Buďte inspirací" 2022.

Hejtman na závěr zasedání pozval přítomné na 7. ročník tradiční konference Příležitosti pro region, která proběhne 20. ledna 2022 v Hradci Králové. Pro účastníky konference bude připravena nová publikace Příležitosti pro region 2021+. Jedná se o již třetí cyklus tištěných informací pro obce a města našeho kraje s cílem poskytnout přehledné informace pro nové období EU.

Více informací k RSK se dozvíte na webovém portálu www.rskkhk.cz

ZDROJ: CIRI HK