Kraj připravuje transformaci destinační společnosti

25. 10. 2021

Od 1. prosince tohoto roku by mohla začít fungovat nová krajská příspěvková organizace nazvaná Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu. Nahradí původní Centrálu cestovního ruchu Královéhradeckého kraje a obecně prospěšnou společnost Revitalizace Kuks. Náplní nové organizace bude koordinace, pomoc a rozvoj turistické nabídky regionu. Krajští radní s návrhem souhlasili, o založení nyní rozhodnou zastupitelé.

„Vznik centrály cestovního ruchu jako krajské příspěvkové organizace umožní rychlejší rozhodování, stabilní financování i kvalitnější kontrolu nad veřejnými prostředky. Stanovy původní Centrály cestovního ruchu KHK znemožňovaly flexibilně reagovat na nové podněty. Zapsaný spolek měl také nejisté financování, vypočítané na základě toho, kolik v kraji přenocovalo turistů v uplynulém roce. Kvůli tomu by tak v příštím roce hospodařil s příspěvkem na provoz o 3,5 milionu korun nižším než letos,“ vysvětluje náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Hlavním úkolem Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu bude zejména koordinace aktivit a úzká spolupráce se sedmi oblastními destinačními společnostmi, tvorba turistických produktů zasahujících do území více oblastních destinačních společností, čerpání dotačních prostředků, provoz informačního centra a prezentace kraje.

„Území kraje plně pokrývá sedm oblastních destinačních společností, které již mají dlouholetou historii a jsou známé a zavedené. Úkolem krajské příspěvkové organizace bude tyto aktivity a produkty propojovat, kombinovat a pomáhat s jejich propagací. Samozřejmostí je také propojení a úzká komunikace s dalšími aktéry cestovního ruchu – podnikatelským prostředím, asociacemi cestovního ruchu, městy a obcemi,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu převezme pracovní agendu původní centrály cestovního ruchu i Revitalizace Kuks.