Kraj ocenil dobrovolníky, kteří pečují o historické památky v regionu

22. 6. 2021

Královéhradecký kraj ocenil dobrovolníky, kteří udržují a opravují historické památky v regionu. Cenu za příkladnou obnovu architektonického dědictví či popularizační činnost získal Spolek pro záchranu kaple sv. Jana Nepomuckého, majitelka téměř dvousetleté chalupy v Krkonoších a dlouholetý zachránce hradu Vízmburk. Během slavnostního odpoledne byly předány i Pamětní plakety za péči o válečné hroby Ministerstva obrany ČR.

Kraj poprvé dobrovolníky, kteří pečují o historické památky v regionu
Ceny za příkladnou péči o kulturní památky předávala náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

„V našem kraji se nachází obrovské množství kulturních památek, které by bez úsilí mnoha dobrovolníků chátraly. Cena za příkladnou realizaci obnovy architektonického dědictví vznikla proto, abychom obětavou práci jednotlivců i spolků ocenili a také zviditelnili, protože jejich práce bývá často opomíjená. Každý oceněný získá finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Cenu pro dobrovolníky pečující o památky vyhlásila Rada Královéhradeckého kraje v loňském roce. Veřejnost do letošního února nominovala 16 jednotlivců, měst či spolků.

Cenu za stavební obnovu získala Eva Kočová, která koupila téměř 200 let starou chalupu ve Velké Úpě v Krkonoších. Stavení, které postavili okolo roku 1780 němečtí osadníci, bylo v dezolátním stavu a před devíti lety se pod nánosy sněhu propadla ztrouchnivělá střecha. Majitelka se roubenku rozhodla zrekonstruovat a maximálně zachovat původní stavební technologie a materiály.

Kraj poprvé dobrovolníky, kteří pečují o historické památky v regionu
Opravená chalupa ve Velké Úpě.

„Museli jsme kompletně rekonstruovat krov, vybourat plynosilikátové tvárnice, kterými původní majitelé nahrazovali roubení. Když jsme pokládali nové podlahy, zachovali jsme původní takzvané provětrávané podlahy a vyměnili jsme deštění – venkovní obklad chalupy. Interiér už máme téměř hotový, nyní nás čekají terénní úpravy,“ uvedla Eva Kočová.

V této podkategorii postoupili do finále také město Opočno za rekonstrukci barokní kostnice v areálu Mariánského kostelíku a Miroslava Zajíce za obnovu roubené chalupy v Kyjích na Jičínsku.

Cenu za iniciativní přístup k záchraně a obnově konkrétního objektu získal Spolek pro záchranu kaple sv. Jana Nepomuckého. „O tuto nádhernou barokní kapli se staral celý život náš děda, a když jsem se do Nového Města přiženil, tak i já se svou manželkou. Dělám to už 45 let,“ uvedl Luděk Hojný, předseda občanského sdružení, které si dalo za cíl kapli zachránit.

Kraj poprvé dobrovolníky, kteří pečují o historické památky v regionu
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Novém Městě nad Metují.

Církevní svatostánek v restituci získal v 90. letech Josef Marian Bartoň-Dobenín. V roce 2018 kapli koupil Spolek pro záchranu kaple sv. Jana Nepomuckého. „Spolek vznikl proto, abychom kapli koupili a ta zůstala v majetku místních rodáků, kteří k ní mají vztah. Díky podpoře města se nám následně podařilo získat i interiér a nyní plánujeme její obnovu, abychom ji zachovali pro další generace a aby dál sloužila lidem,“ doplnil Luděk Hojný.

Na pomyslném druhém a třetím místě se v této kategorii umístil Spolek Isidor za opravu kaple sv. Isidora, která se nachází na Vinici v katastrálním území Brada, a Spolek přátel Markvarticka za opravu kostela sv. Jiljí a roubené chalupy čp. 29 v Markvarticích.

Královéhradecký kraj ocenil také místopředsedu spolku Sdružení pro Vízmburk Jaroslava Balcara, a to za dlouhodobou popularizační, přednáškovou a publikační činnost. Díky členům sdružení se podařilo nejen zachránit, ale také zpřístupnit veřejnosti gotický hrad, který ještě v roce 1972 ležel zapomenutý pod nánosy zeminy.

Kraj poprvé dobrovolníky, kteří pečují o historické památky v regionu
Hrad Vízmburk prošel sérií rekonstrukcí, díky kterým se podařilo zastavit jeho chátrání.

„V roce 2012 se nám podařilo zpracovat projektovou dokumentaci na zastřešení hradu, od té doby jsme každý rok postavili kousek a loni se provedla rozsáhlá rekonstrukce, která hrad dostala do této podoby. Vízmburk je nyní zabezpečen, ale chtěli bychom ještě zpevnit západní zeď a skálu pod ní a vybudovat částečně parkánovou hradbu, která je v současné době zničená,“ popsal Jaroslav Balcar další plány sdružení.

Porotu také zaujalo úsilí varhaníka Víta Havlíčka o obnovu varhan v Královéhradeckém kraji a Klub vojenské historie Náchod za rekonstrukci a provozování běloveského pevnostního skanzenu na Náchodsku.

Péče o válečné hroby

Během slavnostního odpoledne ocenili zástupci Ministerstva obrany ČR také osm nominovaných za péči o válečné hroby. A to konkrétně:

  • obci Zachrašťany za zřízení pomníku připomínajícího hrdinství padlého válečného pilota RAF Dobromila Špinky na místě jeho rodného domu,
  • obci Pěčín za celkovou příkladnou obnovu a opravu pomníku věnovaného obětem padlým v 1. světové válce,
  • klubu důchodců Černý Důl za dlouhodobou příkladnou péči o všechny tři válečné hroby v katastru městyse Černý Důl,
  • Olze Hájkové za dlouhodobou příkladnou péči o místní válečné hroby a památníky, a za udržování tradic a kontaktů s německými krajany, kteří se podílejí na jejich obnově,
  • obci Trotina za zřízení památníku padlým v 1. světové válce,
  • obci Vilantice za příkladnou dlouhodobou péči o památník padlých v 1. světové válce,
  • Soně Kerelové a Šárce Špicarové za knižní popularizaci pietních míst věnovaných památce obětí světových válek a protikomunistického odboje na území ORP Hořice a připomínání osudů těchto obětí,
  • Zdeňkovi Finkovi, bývalému primátorovi města Hradce Králové, za významnou podporu obnovy památníku padlých legionářů 4. čs. střeleckého pluku,
  • obci Nepolisy za dlouhodobou příkladnou péči o válečné hroby a pomníky na území obce.